Tonåringar gripna för knarkbrott och sexköp

Flera ungdomar greps misstänkta för narkotikainnehav och försäljning.
Flera ungdomar greps misstänkta för narkotikainnehav och försäljning.
Polisen fick in tips från ungdomar på Karlaplan om drogförsäljning i området. Därefter kunde de gripa flera tonåringar, varav en 16-åring som hade 100 000 kronor i kontanter. Nu misstänks han för sexköp, penningtvätt och drogförsäljning.

Efter en insats på Östermalm förra helgen kunde polisen misstänka flera unga för narkotikabrott.

– Det var när vi pratade med en grupp ungdomar på Karlaplan som vi fick en misstanke om narkotikaförsäljning, säger Clara Folkesson från ungdomsgruppen i polisområdet till polisens hemsida.

Polisen arbetade tillsammans med volontärer och fältassistenter och under den följande helgen kunde flera ungdomar, bland annat en 13-åring, gripas för innehav och eget bruk av narkotika.

Hade 100 000 kronor i kontanter

Ungdomarna kördes till Maria Ungdom och en av dem, en 16-åring, hade på sig 50 gram hasch och 20 000 kronor. Polisen gjorde därefter en husrannsakan hos 16-åringen och hittade då ytterligare 80 000 kronor i hans rum.

Det här är bara ytterligare ett exempel på att även mycket unga män köper sex

Men det handlade inte bara om droger.

16-åringen misstänks också för penningtvätt och köp av sexuell tjänst.

– Det här är bara ytterligare ett exempel på att även mycket unga män köper sex, säger Clara Folkesson.

Insatsen var ett led i polisens samverkan med fältassistenter, polisens volontärer och föräldravandrare.

– Det är positivt att utfallet av denna insats blev ett antal ärenden där vi kunde minska drogtillgången och droganvändningen bland ungdomar och som vi även kunde hjälpa på vägen genom MUMIN (Maria Ungdom Motiverande Intervention) och engagerade föräldrar, säger Julia Larsson, kommunpolis.

Fakta

Det här är MUMIN

MUMIN (Maria Ungdom Motiverande Intervention) är en arbetsmetod för omhändertagande av unga mellan 15 och 25, som gripits för ringa narkotikabrott.

Metoden innebär att ungdomarna i samband med ett gripande och utredning motiveras av polisen att ta emot ett akut krisomhändertagande tillsammans med sina nära anhöriga för att minska risken för att de utvecklar ett avancerat missbruk.

Källa: Polisen