Tonåringar lär ut programmering på bibblan

Roboten Bluebot kan testas i en av de två workshops som hålls på biblioteket i maj.
Roboten Bluebot kan testas i en av de två workshops som hålls på biblioteket i maj.
Hur styr man en robot? Vad är kodning egentligen? I maj kan barn och ungdomar i kommunen prova på och experimentera med programmering på Jakobsbergs bibliotek.

– Det är första gången vi erbjuder ungdomar att hacka på bibblan så det är jättespännande, säger  Jacob Hellgren, på Järfälla bibliotek.

Vid två tillfällen i maj hålls programmeringskurser för barn och ungdomar på Jakobsbergs bibliotek. Det är organisationen Komtek som arrangerar och lärarna är själva ungdomar.

– Komtek hörde av sig till oss och frågade om vi var intresserade av att testa det här och vi letar hela tiden efter nya programpunkter och aktiviteter som kan funka inom biblioteksverksamhetens ramar. Språk är en central del av vår verksamhet såklart, och programmering är ju en form av språk, säger Jacob Hellgren.

I kurserna experimenteras med robotar och kodning och innehållet är anpassat både för nybörjare och för dem som redan har lite erfarenhet. Det första tillfället i helgen är redan fullbokat. Men nya gratisbiljetter släpps snart till workshop nummer två.

 – Det här är nytt så vi testar med två tillfällen för att se vilken respons det får. Vi kan inte lova men hoppas förstås på en fortsättning till hösten, säger Jacob Hellgren.

Fakta

Hacka på bibblan

Vad: Programmering och experiment.
Var: Jakobsbergs bibliotek. Komtek arrangerar.
När: 6 maj (Bluebot) och 20 maj (Microbit) klockan 13-15.
Hur: Från 9-12 år, inga förkunskaper krävs. 8 platser per tillfälle. Redan fullbokat den 6 maj men gratisbiljetter till 20 maj släpps 13 maj på Jakobsbergs bibliotek.

Källa: Järfälla bibliotek