Tonårsfest slutade i stöldräd på Lidingö

På en ungdomsfest försvann saker för ett värde över 200 000 kronor. Ett värdefullt skrin från bostaden dök senare upp på en pantbank.

Nu har en man dömts för häleri.

En 18-årig kvinna på Lidingö anordnade i augusti förra året en fest för sina närmaste vänner, ett tjugotal personer. Men under kvällen började det ramla in flera personer som hon inte kände.

Två av personerna gick bland annat in i föräldrarnas sovrum, och den unga kvinnan märkte hur fler ­personer plockade på sig ­saker från bostaden som blev allt mer i oordning. Hon fick då panik och larmade polisen.

När polisen kom flydde flera festdeltagare ut genom fönstret.

Det skulle visa sig att många smycken och ett silverskrin hade försvunnit. Godset uppges vara värt över 200 000 kronor.

Kvinnan gjorde efterforskningar på Facebook och hittade bilder på de objudna festbesökarna. Men de stulna smyckena har man inte sett röken av.

Däremot dök senare det silverskrin som försvunnit upp på en pantbank. En ung man som varit på festen lämnade in skrinet för att få det värderat. Personalen på banken reagerade dock på att skrinet hade ett namn ingraverat som inte var mannens namn.

Mannen har sagt att han skulle värdera skrinet åt en kompis, men när ärendet nyligen var uppe i Stockholms tingsrätt ansåg rätten att denna förklaring var en efterhandskonstruktion och att mannen hade gjort sig skyldig till häleri.

Domen är en del i en härva där ett gäng på nio pojkar och en flicka dömdes för ett stort antal fall av misshandel och grova rån.

Mannen döms även för rån, försök till utpressning och övergrepp i rättssak på andra platser i Stockholm.

Domen är dock överklagad. Mannens advokat vill enligt det skriftliga överklagandet att mannen frikänns på punkten om häleri.

I höstas larmade polisen på Lidingö om att brottslighet ofta förekommer på ungdomsfester som spårar ut.

Enligt Maria Söderberg Olsson vid Lidingöpolisen har polisen emellertid inte behövt rycka ut till någon fest under de senaste månaderna.

– Men vi ser i händelserapporterna att många ringer och klagar på fester, så festandet på Lidingö har nog fortsatt i oförminskad styrka. Och polisanmälningarna brukar ofta komma först en tid efteråt, säger hon.