En vindlande bladvändare som rör sig lika säkert mellan genrer som på Stockholms gator.

Så skriver juryn för Augustpriset om Farstaförfattaren Tony Samuelssons roman Kungen av Nostratien, nominerad till priset för Årets svenska skönlitterära bok.

– Det var inte väntat. Det är väldigt roligt att boken hittar ut och får nya läsare. Augustpriset når ut till väldigt många. Det är nästan lite överdrivet intresse jämfört med andra pris, säger Tony Samuelsson på telefon till Mitt i.

Handlar om spökskrivare

Bokens huvudperson är den kämpande författaren John Forsman, som får ett uppdrag som spökskrivare. Förlaget vill att han ska fylla i oförklarliga luckor i ett bokmanus av en av landets mest kända författare.

Storyn varvas med tillbakablickar på John Forsmans egen uppväxt i Hökarängen där hans mamma driver en frisersalong vid gågatans slut.

Vad tror du det är som har slagit an hos juryn och andra som läst?

– Det som många kommenterar är att den lockar till läsning helt enkelt. Folk har sagt att de får tillbaka barndomens läshunger och måste sträckläsa.

Och vad beror det på?

– Dels intrigen som är ganska spännande och dels på att språket är så pass genomarbetat, det är enkelt och klart och lätt att läsa. Den handlar ju också om jakten på det perfekta språket.

Uppväxt på Ölmevägen

Tony Samuelsson bor i Dalarna men är uppväxt på Ölmevägen i Farsta och har även bott i Hökarängen. I Kungen av Nostratien förekommer Hökarängen, Skönstaholm, Sköndal, Farsta, Gubbängsfältet och Ågesta i olika passager.

– Det är bra att använda miljöer man känner till och har känslor för. Det är starka minnen och barndomserfarenheter som gör att man återvänder, sa han i vintras när Mitt i träffade honom efter boksläppet.

Tony Samuelsson ger sig själv små chanser att vinna, men hoppas gör han.

Tony Samuelsson ger sig själv små chanser att vinna, men hoppas gör han.

Angie Gray

Funderar på fortsättning

Om chansen att vinna säger han så här:

– Min allmänna inställning är att det kommer inte att gå. Men klart man hoppas. Skulle jag vinna blir jag jätteglad.

Till glädje för de som gillade Kungen av Nostratien hintar Tony Samuelsson om att historien kan få en fortsättning i en framtida bok.

– Jag har vissa idéer om någon sorts fortsättning på den här. Men det ligger i så fall långt fram i tiden. Det är en idé men jag har många idéer. Vi får se vilken jag plockar upp.

Augustpriset delas ut 25 november.