– Fantastiskt roligt. Och väldigt överraskande, men förstås jätteglad! hälsar Tony Samuelsson direkt från Augustprisgalan, via sin förläggare.

Den hyllade romanen kom ut i januari i år. Dess huvudperson är den kämpande författaren John Forsman, som får ett uppdrag som spökskrivare. Förlaget vill att han ska fylla i oförklarliga luckor i ett bokmanus av en av landets mest kända författare.

Den mystiska storyn varvas med tillbakablickar på John Forsmans egen uppväxt i Hökarängen. Hans mamma driver en frisersalong vid gågatans slut.

– Det mesta i boken är fiktivt men min mammas första utbildning var faktiskt till hårfrisörska. Men hon jobbade aldrig som det. Hon var butiksbiträde på Kvickly i Farsta centrum och sen blev hon fritidspedagog, berättade Tony Samuelsson när Mitt i mötte honom i Hökis i februari.

Romanen är full av lokala miljöer. Som barn lär sig John Forsman att hata Skönstaholm, när en pojke från radhusområdet kallar honom fattiglapp.

Som vuxen håller han en halvt misslyckad bokläsning i vad som förefaller vara kaféet på Fanfaren.

– I alla mina böcker hänger Farsta med på det ena eller andra sättet.

Kungen av Nostratien kom ut i januari och utspelar sig delvis i Hökarängen.

Kungen av Nostratien kom ut i januari och utspelar sig delvis i Hökarängen.

Angie Gray

”Det var inte väntat”

Att boken i oktober nominerades till Augustpriset kom, enligt författaren själv, som en överraskning.

– Det var inte väntat. Det är väldigt roligt att boken hittar ut och får nya läsare. Augustpriset når ut till väldigt många. Det är nästan lite överdrivet intresse jämfört med andra pris, sa han till Mitt i då.

Juryn beskrev romanen som: ””En vindlande bladvändare som rör sig lika säkert mellan genrer som på Stockholms gator.

– Det som många kommenterar är att den lockar till läsning helt enkelt. Folk har sagt att de får tillbaka barndomens läshunger och måste sträckläsa.

Några större chanser att vinna gav han inte sig själv, då.

– Min allmänna inställning är att det kommer inte att gå. Men klart man hoppas.

Senare har boken seglat upp som något av en favorit. Och strax efter klockan 18 på måndagskvällen stod det klart att Samuelsson kammade hem den åtråvärda statyetten.

Tony Samuelsson gav sig själv en liten chans att vinna. Nu har han kammat hem statyetten.

Tony Samuelsson gav sig själv en liten chans att vinna. Nu har han kammat hem statyetten.

Angie Gray

Skildrat arbetarklassen

En gestalt som förekommer i Kungen av Nostratien är arbetarförfattaren Ivar Lo-Johansson. Har har varit en av Tony Samuelssons förebilder som författare. När Samuelsson själv slog igenom var det med skildringar av arbetarmiljöer i förorten.

– Jag var en av de tidigaste som skrev om förorten utifrån ett klassperspektiv i början av 90-talet. Stieg Trenter skrev om Farsta på 50-talet. Annars var det inget skrivet om Farsta. Det var jungfrulig mark.