Topplöner till kvinnliga kommundirektörer i Roslagen

Kommundirektörer som är kvinnor tjänar mer än manliga Det visar en ny undersökning.

Kommundirektörerna i Täby, Danderyd och Vaxholm har alla månadslöner på en bit över 100 000 kronor. Samtidigt ökar lönegapet till de högsta politikerna.

Kommundirektörer som är kvinnor tjänar mer än sina manliga motsvarigheter. Det visar en kartläggning som tidningen Dagens samhälle gjort. Fenomenet förklaras med att många av dem är relativt nyanställda och att de lyckats förhandla till sig högre löner än sina föregångare.

Mönstret går igen i Stockholms nordöstra kommuner där kommundirektörerna i Täby, Danderyd och Vaxholm tjänar mer än sina manliga motsvarigheter i Österåker och Vallentuna.

Bäst betald är Täbys kommundirektör Carina Lunberg Uudelepp med sin månadslön på 120 500 kronor i månaden.

Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande i samma kommun, menar att det är en naturlig utveckling med tanke på det jobbar mycket kvinnor inom kommunerna och att kvinnor dessutom är mer välutbildade än män.

– Personligen är jag väldigt nöjd med att ha rekryterat en före detta biträdande stadsdirektör i Stockholms stad till Täby. Hon har osedvanligt god erfarenhet från jobb i en betydligt större kommun, säger han.

Hans egen grundlön på 81 120 är kopplad till arvodet för en riksdagsledamot. För Olle Reichenberg (M) i Danderyd och Michaela Fletcher (M) i Österåker har det likadant.

Tycker du inte att du borde tjäna mer än dem? Täby är ju mer än dubbelt så stort som Danderyd?

– Nej det tycker jag inte. Resonerar man på det sättet skulle Karin Wanngård (S) i Stockholm tjäna 13 gånger mer än vad jag gör och det är hon inte värd, säger han.

Dagens samhälles undersökning visar också att lönegapet mellan kommunernas direktörer och toppolitiker fortsätter att öka och nu är uppe i 40 procent. I Stockholms nordöstra kommuner är dock skillnaderna mellan den högst betalda politikern och tjänstemannen inte alls lika stora. Minst skillnad är det i Österåker där det bara skiljer 17 procent mellan Michaela Fletchers och kommundirektören Jan-Olof Frimans löner.

– Han gick in på en lägre ingångslön än sin företrädare som var en kvinna. Men efter den 1 april kommer han att tjäna 110 000 kronor i månaden. Vi har tittat på vad andra kommundirektörer har i månadslön och det är tjänstemännens marknad, så vi ville bara försäkra oss om att han inte lämnar oss. Vill man ha duktiga tjänstemän måste man vara beredd att betala, säger Michaela Fletcher.

Vad tycker du om att politikernas löner inte ökar i motsvarande grad?

– Det kan man tycka vad man vill om. Min lön är kopplad till en lön för en riksdagsledamot och det tycker jag är bra.

Fakta

Kommunstyrelsens ordförande

Täby

Leif Gripenstam (M) 81 120 kronor

Danderyd

Olle Reichenberg (M) 81 120

Österåker

Michaela Fletcher (M) 81 120

Vallentuna

Parisa Liljestrand (M) 71 900

Vaxholm

Lars Lindgren (M) 63 258

Stockholm

Karin Wanngård (S) 125 730

Snittet Stockholms län Ks-ordförande: 78 055 kronor

Kommundirektör

Täby

Carina Lunberg Uudelepp 120 500 kronor

Danderyd

Åsa Heribertson 108 700

Österåker

Jan-Olof Friman 98 000

Vallentuna

Victor Kilén 90 000

Vaxholm

Marie Wiklund 103 000

Stockholm

Lars Rådh 160 000

Snittet Stockholms län Kommundirektörer: 114 030 kronor

Källa: Dagens samhälle