Toppmäklarna har sålt för 2,9 miljarder

"Jag får ibland frågan hur jag gör – men jag vet inte. Det är bara att grotta och jobba. Jag triggas av att jämföra mig med andra, och vill vara bäst på kontoret, i kedjan, säger mäklaren Anders Ångström på plats i Aspudden.
"Jag får ibland frågan hur jag gör – men jag vet inte. Det är bara att grotta och jobba. Jag triggas av att jämföra mig med andra, och vill vara bäst på kontoret, i kedjan, säger mäklaren Anders Ångström på plats i Aspudden.
De bästsäljande mäklarna i söderort har hittills i år sålt bostäder för sammanlagt 2,9 miljarder.

Listan toppas av Anders Ångström med försäljningar på drygt 200 miljoner.

Den glödheta bostadsmarknaden får mäklarbranschen att skära guld.

De 20 fastighetsmäklare som sålt bostäder för högst belopp i söderort i år har sålt för sammanlagt 2,9 miljarder kronor.

Internettjänsten Hitta mäklare har för Lokaltidningen Mitt i:s räkning ställt samman mäklartopplistan. Beloppen bygger på en summering av utropspriserna i mäklarnas annonser under perioden 1 januari 2015 till den 25 augusti 2015.

Den mäklare som har sålt för störst belopp under denna period är Anders Ångström vid Svenska fastighetsförmedling. Han har sålt för 202 miljoner. Han tycker i och för sig inte att den totala köpeskillingen är det bästa sättet att jämföra på – internt tittar man mer på arvodet som mäklaren drar in till mäklarbolaget eller antal objekt.

Men hur man än vrider och vänder på det – visst går det bra, måste han medge.

– Jag säljer många lägenheter varje månad, väldigt mycket i Aspudden eftersom vi har kontoret här. Det är populära kvartér och höga priser, men det är ju inga lyxobjekt. Jag har många återkommande kunder, som man får om man har ett gott renommé, säger han.

Han har helt provisionsbaserad lön, men hur mycket han tjänar vill han inte avslöja.

– Man kan säga att jag tjänar tillräckligt och mer därtill. Jag är nöjd.

Anders Ångström har jobbat som mäklare i tolv år, och konstaterar att värdeutvecklingen varit stark. De senaste två åren har utbudet varit extremt lågt, vilket pressat upp priserna.

Men han har också varit med om skralare tider. Under 2008-2009 gick luften helt ur marknaden och det talades om spökvisningar.

– Ingen ville köpa, alla var rädda. Men när vi kunde identifiera en generell nedgång i Stockholm på 20 procent och säljarna insåg att det var där det låg nu – då trummade det igång igen. Och vårt område återhämtade sig snabbade än Södermalm.

Mäklaren Niklas Talvitie i Liljeholmen, som ligger tvåa på topplistan med försäljning på 198 miljoner i söderort, kom själv in i branschen under finanskrisen. I dag beskrivs han av flera medier som den som sannolikt drog in mest pengar till sin arbetsgivare Notar under förra året.

– Adrenalinkicken är att få själva uppdraget – att säljaren väljer mig. Jag minns första gången jag skulle göra min första affär, jag kände mig som King Kong.

Om man som säljare vill slippa betala mäklararvoden kan man sälja sin bostad själv. På sajten ”Om boende”, som drivs av Konsumentverket och Boverket, finns råd om hur man går tillväga.

Fråga är dock hur många som säljer själva. Stina Johannesson, konsumentvägledare i bland annat Hägersten-Liljeholmen, får sällan påringningar om det.

– Jag kan inte påminna mig att vi fått någon fråga om det. Jag tror att vi lever i ett samhälle där tid är pengar. Man tycker att det är bökigt att göra det själv, även om det finns pengar att spara på det, säger hon.

Fakta

Så mycket säljer toppmäklarna för

Mäklare 1: Anders Ångström, 202 miljoner kronor

Mäklare 2: Niklas Talvitie, 198 mkr

Mäklare 3: 174 mkr

Mäklare 4: 172

Mäklare 5: 158

Mäklare 6: 158

Mäklare 7: 151

Mäklare 8: 148

Mäklare 9: 144

Mäklare 10: 142

Inräknat mäklarna på plats 11 till 20 har mäklarna sålt för närmare 2,9 miljarder kronor.