Toppmoderater lämnar Vaxholms M-ledning

M:s fullmäktigegrupp i Vaxholm består av 15 personer. "Vill man ha ett nytt ledarskap brukar det krävas att man tillsätter nya ledare" säger en person med insyn och kallar det inträffade för en "härdsmälta".
M:s fullmäktigegrupp i Vaxholm består av 15 personer. "Vill man ha ett nytt ledarskap brukar det krävas att man tillsätter nya ledare" säger en person med insyn och kallar det inträffade för en "härdsmälta".
Halva styrelsen för moderaterna i Vaxholm avgick efter första mötet efter sommaren. En orsak som nämns är missnöje med att Lars Lindgren sitter kvar som KSO.

På sitt första möte efter sommaren skulle moderaternas fullmäktigegrupp i Vaxholm besluta om en rad förslag för att förbättra ”arbetssätt och styrning” i partiet. Ett av många förslag från en intern arbetsgrupp ledd av Karin Enström var att Lars Lindgren skulle avgå som kommunstyrelsens ordförande.

Men så blev det inte. Stödet för Lindgren i moderaternas fullmäktigegrupp var för starkt. På mötet i måndags antogs samtliga förslag – utom det om Lars Lindgren.

Nu tar flera ledande moderater i Vaxholm som önskat en förändring konsekvensen och lämnar sina uppdrag. Tre av dessa har utgjort halva styrelsen för moderaterna i Vaxholm.

– I onsdag, lämnade jag min begäran att få bli entledigad från samtliga mina uppdrag. Jag har även avgått som vice ordförande för den lokala partiföreningen, säger Rickard Gille (M) till Mitt i.

Totalt har Gille haft tolv förtroendeuppdrag i kommunen, bland annat som ledamot i fullmäktige.

– Min syn på ledarskap och demokrati i politiken skiljer sig från hur det ser ut i Vaxholm idag. Jag och några kolleger i politiken har försökt skapa förändring, men har inte lyckats. Jag menar därför att det vore hyckleri att vara kvar.

Förutom Rickard Gille har även Peter Lindkvist, Hanna Backström och Anna Hansson samt möjligen en till obekräftad person valt att hoppa av.

– För mig handlar det om politiskt förtroende. Både om mitt förtroende för ledande politiker och det förtroende jag har fått av väljarna, säger Hanna Backström, som lämnar M-föreningens styrelse samt uppdrag som ledamot i kommunfullmäktige.

– Det är fler än jag som upplever att det inte finns plats för alla åsikter och tankar, att inte allt diskuteras i rätt forum eller att beslut inte passerar de beslutsvägar de ska ta. Det är min uppfattning.

Anna Hansson lämnar sina uppdrag bland annat som ordförande i M-föreningen. Hon säger att hon fattade sina beslut och meddelade dessa redan innan och under sommaren:

– Vi ville få en ändring av kommunstyrelsens ordföranden och jag var en av kandidaterna och det fanns en positiv inställning till förändring. Vi var bara inte tillräckligt många.

Hur det kommer att gå att förändra ”arbetssätt och styrning” inom moderaterna råder det nu delade meningar om.

– Jag kan konstatera att det är ett par stycken som väljer att kliva av sina upppdrag. Det är något som vederbörande själva får förklara, men generellt är det alltid beklagligt när fritidspoliker lämnar politiken, säger Lars Lindgren (M) i en kommentar.

LÄS MER:

Beslut om Lars Lindgren (M) dröjer

Haveriutredning ser över M-ledning i Vaxholm

Lars Lindgren kandiderar igen

Kommunalrådet Lars Lindgren avgår