ANNONS

KD:s toppnamn i Danderyd utesluts: ”Alla aborter är mord”

Joachim Gahm (KD) leder partiet i Danderyd.
Joachim Gahm (KD) leder partiet i Danderyd.
Joachim Gahm (KD) utesluts ur partiet efter uttalanden i sociala medier. Han ska bland annat ha skrivit att alla aborter är mord.
– Det är inte ett enskilt uttalande som ligger till grund för uteslutning, säger Peter Kullgren, partisekreterare till tidningen Aktuellt i Politiken.
ANNONS

Kristdemokraternas styrelse har beslutat att utesluta Joachim Gahm, som leder KD i Danderyd, från partiet. Orsaken är hans uttalanden i sociala medier, som Socialdemokraternas tidning Aktuellt i Politiken granskat.

Han har bland annat skrivit att ”alla aborter är mord”. Han ska även också ha kallat feminister för genusfascister och och genusrasister.

– Det är inte ett enskilt uttalande som ligger till grund för uteslutning utan en sammantagen bedömning som gör att partistyrelsen fattat beslutet, säger Peter Kullgren, partisekreterare till tidningen.

Enligt Expressen kommer Kristdemokraterna i Danderyd att samlas för att fatta ett beslut.

–  Vi kommer samla styrelsen inom kort och diskutera vad det får för konsekvenser och vad det innebär framåt för oss, säger Håkan Johanson ordförande för Kristdemokraterna i Danderyd till tidningen.

Varit i blåsväder flera gånger

Joachim Grahm är gruppledare för partiet i kommunen och han har tidigare varit i blåsväder efter att han själv prytt en valaffisch med slagordet: ”Det räcker nu! Migranttak!”.

Det uppskattades inte av partiledningen i Stockholms län och de behövde ta ner valaffischerna. Till Mitt i uppgav han då att de plockade ner affischerna för partiledaren Ebba Busch Thors skull.

Bad om ursäkt efter tweet

I vintras blev han indragen i en twitterstorm efter att han svarade på ett inlägg av Alexandra Pascalidou angående det rasistiska dåd som drabbade Italien där flera svarta personer blev beskjutna.

Gahm rättade då hennes ord rasistdåd och skrev att rätt beteckning skulle vara hämnddåd. Något han senare ångrade.

ANNONS

– Det var dumt skrivet och jag ångrar mig, sa Gahm till Mitt i då.

Kommunens ekonomi körd i botten

Danderyd har den senaste tiden varit föremål för ett riksintresse, då kommunens ekonomi är mer eller mindre körd i botten. Lösningen har varit att chockhöja skatten och dra igång hårda besparingar.

Mitt i har granskat orsakerna till budgetunderskottet det handlar om att Danderyd täckt kostnader genom engångsintäkter – bland annat genom sälja mark och byggrätter för 450 miljoner.

Under samma tid har kostnaderna hos Kommunledningskontoret ökat kraftigt  – från 36 miljoner kronor år 2014 till 85 miljoner kronor år 2018. Dessutom har kommunen gjort stora investeringar – under förra mandatperioden satsade man en miljard på nya kajer, ridhus, skola och vägar. Det är 550 miljoner mer än under mandatperioden 2011-2014.

– Det är fördjävligt. Jag vill sänka skatten. Det här det svåraste beslutet jag varit med om, sa Joachim Grahm till SVT då.

Mitt i söker lokala företrädare i Danderyd. 

ANNONS