ANNONS

Toppnamn inom SD Haninge hoppar av i protest

Lage Öhlund och Catharina Alderskans lämnar SD Haninge med omedelbar verkan.
Lage Öhlund och Catharina Alderskans lämnar SD Haninge med omedelbar verkan.
Lage Öhlund, SD Haninges vice gruppledare, och Catharina Alderskans, som senaste åren varit politisk sekreterare för SD i landstinget, lämnar SD Haninge i protest.

ANNONS

Anledningen i Lage Öhlunds fall är att Mikael Valtersson, som 2015 tvingades dra tillbaka sitt medlemskap från SD, får utökat inflytande i Haninge kommun genom att hans politiska sekreterarroll växer.

Åt helvete att vi låter yttersta högern få inflytande i Haninge

Lage Öhlund

–  Jag anser att det är åt helvete att vi låter yttersta högern få inflytande i Haninge. Jag medger att Mikael Valtersson är väldigt kunnig, men jag vill inte bli sammankopplad med en sådan person som honom, säger Lage Öhlund till Mitt i.

Lage Öhlund hävdar att lokalföreningen i Haninge försökt mörka de engagemang Mikael Valtersson haft, men som Mitt i berättat om.

– Man kan såklart råka köpa aktier i ett etiskt eller moraliskt tveksamt bolag som Wiking Mineral och sedan avsluta alla kopplingar när man förstått det. Men Mikael Valtersson sitter ju kvar som delgivningsbar person åt dotterbolagets styrelse. Det tycker jag är problematiskt, säger Lage Öhlund.

Bråk internt i SD Haninge

Både Lage Öhlund och Catharina Alderskans blev invalda i Haninges kommunfullmäktige efter valet i höstas. Lage Öhlund blir nu politisk vilde och behåller därmed sin plats i fullmäktige.

Catharina Alderskans blir däremot ersatt av SD i kommunfullmäktige, och i hennes fall hävdar hon att hon att hon blivit utsatt för trakasserier av vissa medlemmar inom lokalföreningen i Haninge.

ANNONS

Hon skriver i sms till Mitt i:

”Kan väl sammanfatta det som så att jag blev utsatt för förtal och mobbning på hög nivå. Konsekvenserna av detta gjorde att jag blev inlagd på sjukhus bland annat. Men detta fortsatte ändå och eskalerade och då kliver jag av. Det är jättetråkigt framförallt gentemot våra väljare i Haninge samt de som lade sin röst på mig.”

Hon vill poängtera att det rör sig om lokala händelser i en partiförening.

”Detta har inte något med SD som parti att göra”, skriver hon.

ANNONS