Toppnotering för priser i Bromma

Joel Beck Friis ska visa en lägenhet i Abrahamsberg, en trea på 55 kvadrat som väntas säljas för två miljoner kronor.  Foto: carlos montecinos
Joel Beck Friis ska visa en lägenhet i Abrahamsberg, en trea på 55 kvadrat som väntas säljas för två miljoner kronor. Foto: carlos montecinos
Västerort är den enda delen av Stockholms stad där bostadspriserna har ökat jämfört med första kvartalet 2011.

Just nu är priserna i Bromma de högsta på två år.

Mäklaren Joel Beck-Friis står och väntar på en ung kvinna som ska titta på en lägenhet i Abrahamsberg. Lägenheten, som är en trea på 55 kvadratmeter, beräknas att gå på nästan två miljoner kronor.

Joel Beck-Friis jobbar på mäklarfirman Husman Hagberg och berättar att han har sett en tydlig uppgång av intresserade kunder under våren.

– Det är stor skillnad jämfört med i höstas. Hösten har varit riktigt tråkig, säger han.

Denna skillnad reflekteras även i bostadspriserna. I Bromma har dessa stigit stadigt efter att ha varit på nedgång under hösten. Från att ha legat på ungefär 35 000 per kvadratmeter för en bostadsrätt vid årsskiftet ligger snittpriset nu på nästan 38 000 per kvadratmeter. Det är den högsta siffran på två år, visar statistik från företaget Mäklarstatistik AB.

Bromma och resten av västerort är de enda områdena i Stockholms stad där bostadspriserna har ökat sedan samma tid förra året. I västerort har priserna stigit marginellt, en procent, och i övriga Stockholm har priserna gått ned.

Joel Beck Friis tror att just Bromma är attraktivt för att det ligger nära stan och att det, enligt hans mening, inte byggs tillräckligt mycket i stadsdelen vilket ger ett stort sug efter de bostäder som finns.

– Det är ju en direkt närhet till stan, med mycket grönska som du inte alltid kan hitta i norrort eller söder om stan. Sedan byggs det tyvärr inte så mycket, mest i Annedal och Solvalla.

Annat var det i höstas, då gick priserna ner. Mäklaren Pär Gunnarson på Fastighetsbyrån i Bromma tror att det berodde på den ekonomiska situationen Europa.

– Det kan ha att göra med Grekland och euron. Den europeiska oron kring valutan kan ha gjort att folk avvaktade med att köpa lägenhet, säger han.

Han beskriver också hösten som ganska långsam när det gäller tillströmning av kunder.

– Sista månaden har det rullat på som bara den. Under hösten gick det ner ordentligt, det var en tuff höst. Men folk flyttar in till Stockholm hela tiden, så det är som en konstant motor som driver på, säger han.

Joel Beck-Friis mäklarkollega på Husman Hagberg, Håkan Jansson, tror att en förklaring till uppgången i antal bostadsköpare kan ha att göra med det nya systemet med ”accepterat pris”. Detta innebär att utgångspriset på en bostad läggs på en nivå som säljaren är villig att acceptera som slutpris. Systemet används hos de flesta mäklarna i Stockholmsområdet.

– Nu kommer ju folk på bostäder med rätt prisnivå, men i början tyckte alla att lägenheterna verkade dyra när de såg annonserna.

Claudia Wörmann, analytiker på branschorganisationen Mäklarsamfundet, bekräftar mäklarnas bild av ett uppsving på bostadsmarknaden.

– Ja, vi möter den här säsongen med ganska uppdämt behov. I fjol så bara bromsade det in, då var det trögt, säger hon.

Hon pekar på Greklandskrisen och bolånetaket på 85 procent som två faktorer som bidrog till höstens inbromsning.

Hur länge uppgången på bostadsmarknaden håller i sig är oklart. Nu har Spanien tornat upp sig som ett ekonomiskt krisland, påpekar Claudia Wörmann.

– Ingen vet riktigt vad som ska hända, det är en unik situation, säger hon.

Fakta

38 000 kvadraten