ANNONS

Metoo: Toppolitiker i Danderyd pekas ut

Djursholms slott.
Djursholms slott.
Kommentarer om utseende, sexuella anspelningar och maktspel. Det är vad flera kvinnor inom ett ledande parti i Danderyd vittnar om. Den utpekade politikern sitter på en nyckelposition i kommunen.
– Jag är mållös, säger han.
ANNONS

Efter samtal med flera kvinnor i ett parti i Danderyd har Mitt i tagit del av anklagelser om sexuella trakasserier. Detta i kölvattnet av Metoo-kampanjen och nätuppropet #imaktenskorridorer. En av nyckelpersonerna i Danderydspolitiken pekas ut av dessa kvinnor som berättar om sexuella trakasserier som har pågått över lång tid. De uppger även att personen i fråga kan vara aggressiv eller förminskande gentemot kvinnor.

– Det sätt han tilltalar kvinnor på, både motståndare och inom partiet är inte acceptabelt. Det upplevs av många kvinnor, det vet jag. Det händer även på kommunfullmäktige, säger en av de kvinnor som Mitt i har varit i kontakt med.

Aktar sig för att ifrågasätta

Andra kvinnor säger att mannen inte är en lätt person att ha att göra med när någon ifrågasätter honom. Förutom hans sexuella anspelningar säger flera samma sak – att de är rädda för honom.

– Han kan bli våldsamt arg, man vill inte hamna i skottlinjen, säger en av dessa.

Hans närmanden och sexuella anspelningar ska ha inträffat både under arbetstid och på partiets fester samt partiträffar. Kvinnorna som Mitt i har pratat med vittnar om att han ofta blir onykter och flera av närmandena äger rum då.

Han har ett sätt som är närgånget

– Han har ett sätt som är närgånget, ofta i kombination med för mycket alkohol. Men det är ingen ursäkt utan mer ett konstaterande, säger en av kvinnorna.

Partiet har vetskap

Enligt uppgifter till Mitt i har partiet centralt fått vetskap om att en kvinna ska ha blivit utsatt för ett sexuellt närmande av politikern och agerat på det. Efter närmandet kontaktade politikern kvinnan vid upprepade tillfällen, något som hon upplevde både obehagligt och mycket kränkande.

När Mitt i kontaktar partiet om den aktuella händelsen vill den person som är kommunikationsansvarig inte kommentera enskilda fall och att partiet vill förhålla sig till detta på ett ansvarsfullt sätt. Både mot den som blir anklagad för något och för den som anmäler.

ANNONS

– Vi tar dessa berättelser på mycket stort allvar, utreder och uppmanar de som råkar ut för något att polisanmäla. Vi vill att alla våra medlemmar ska ha förtroende att berätta saker för oss och det förtroendet vill vi inte bryta, säger han.

Politikern hör av sig

Men efter Mitt i:s samtal med ansvariga inom partiet har toppolitikern fått veta att denna artikel håller på att skrivas. Han har hört av sig och ville veta namnen på vilka som varit i kontakt med tidningen då det enligt honom har pågått en längre tids hetsjakt mot honom.

Politikern känner inte igen sig i anklagelserna som riktats mot honom.

De här anklagelserna är för mig helt främmande

– De här anklagelserna är för mig helt främmande. Jag gör ingen skillnad på vilka jag möter inom politiken eller agerar annorlunda mot någon oavsett kön. Och någon maktposition har jag aldrig haft, jag jobbar i lokalpolitiken i Danderyd. Jag blir mållös, jag har jobbat länge i politiken och har aldrig någonsin känt till att jag skulle ha ett sådant beteende, säger politikern.

– Det enda jag kan tänka mig skulle kunna uppfattats så var en incident på ett partimingel precis nyligen. Jag skulle ta mig fram till baren där det var trångt, då lade jag handen på en kvinnas axel för att komma fram. Uppenbarligen har hon känt att jag var för närgången och jag har bett om ursäkt för det.

ANNONS