Toppolitiker frågades ut om Nobel Center

nobel center
Jan Valeskog (S) försvarade Nobel center.
Frågan om Nobel center engagerar toppskiktet i svensk politik.
På onsdagen utfrågning av politiker på Nybroplan medverkade två partiledare.

Stiftelsen Blasieholmens vänner höll vid lunch på onsdagen en utfrågning av politiker kring byggplanerna på Nobel center på Blasieholmen.

– Anledningen är väldigt enkel, att stoppa politikers skövling av gamla kulturmärkta byggnader. Det måste bli stopp bli på rivningsvågen, säger Björn Tarras-Wahlberg, ordförande Blasieholmens vänner.

Detaljplanen för Nobel center klubbades 2016, men i maj tidigare i år upphävde mark- och miljödomstolen kommunfullmäktiges beslut. Stockholms stad har dock deklarerat att de kommer att överklaga beslutet till Mark- och miljööverdomstolen.

Till dagens utfrågning på Nybroplan hade två av partierna som är emot byggplanerna, Liberalerna och Sverigedemokraterna, skickat sina partiledare.

Jan Björklund (L) talade först.

– Liberalerna i Stockholms stadshus är det parti som tidigast, tydligast och mest bestämt har sagt nej till detta. Inte för att man är emot ett nobelmuseum, utan för att platsen och utformningen är sällsynt illa vald, säger Jan Björklund.

En stund senare tog Jimmie Åkesson vid.

– Jag förstår att en stad måste utvecklas, att en stad som Stockholm måste tillåtas växa. Det är inget konstigt, det är en förutsättning för Stockholm och hela vårt land. Men jag förstår inte varför man måste göra detta på bekostnad av kulturarvet, och jag förstår inte varför man måste göra det så förbaskat fult, varför kan man inte göra det med respekt för vår historia, säger Jimmie Åkesson (SD).

Jimmie Åkesson talade på protestmöte mot nobel center på blasieholmen

Jimmie Åkesson (SD) talade. Foto: Oskar Carlsson

Egentligen skulle Ebba Bush-Thor (KD) också ha deltagit, men hon hade fått förhinder och ersattes av Erik Slottner (KD).

Från Stadshuset och de partier som är för Nobel Center på Blaiseholmen fanns Joakim Larsson (M) och Jan Valeskog (S) på plats.

– Jag skulle rekommendera er att rösta på de andra Allianspartierna om det här är den viktigaste frågan för er, sa Joakim Larsson (M).

Jan Valeskog (S) avslutade sitt tal med följande ord och möttes av burop från publiken:

– De flesta stockholmare kommer att bli stolta när Nobel Center är klart, det gäller inte minst unga stockholmare.