Här får Tore medalj av kungaparet

Tore Curstedt tog emot medaljen av kungaparet vid en ceremoni på slottet.
Tore Curstedt tog emot medaljen av kungaparet vid en ceremoni på slottet.
"För betydande insatser inom medicinsk forskning" – här tar Tore Curstedt från Sollentuna emot Hans Majestät Konungens medalj vid en ceremoni på slottet tidigare idag.

Strax efter klockan 14 på tisdagseftermiddagen trädde kungaparet in i Lovisa Ulrikas matsal i Bernadottevåningen på Kungliga slottet i Stockholm.

Ett 30-tal personer hade samlats för att ta emot Hans Majestät Konungens medalj för förtjänstfulla insatser inom en rad olika områden.

En av dem var Tore Curstedt från Sollentuna som prisas för sina insatser inom medicinsk forskning där han utvecklat ett läkemedel som bedöms ha räddat livet på en halv miljon för tidigt födda barn runt om i världen.

– Det är inte varje dag man är med om något sånt här, och det är väldigt roligt med uppskattning för det man gör, säger Tore Curstedt som fick en medalj av 12:e storleken i högblått band.

Bland de övriga medaljörerna fanns representanter för vetenskap, näringsliv, politik, konst och idrott – till exempel OS-guldmedaljören Sarah Sjöström.

Hans Majestät Konungens medalj instiftades 1814, och medaljen Litteris et Artibus (vetenskap och konst), som även den delades ut idag, härstammar från 1853.

– Det var väldigt skojigt att få räcka över de här medaljerna till er, sa kungen i sitt tal under ceremonin.

 

Läs Mitt i:s reportage om arbetet med det banbrytande läkemedlet:

500 000 överlevde tack vare Tore