(rubrik saknas)

Thorbjörn Andersson, arkitekten bakom Sjövikstorget.
Thorbjörn Andersson, arkitekten bakom Sjövikstorget.
Arkitekten Thorbjörn ­Andersson ritade det i dag så populära Sjöviks­torget vid Liljeholms­kajen. Men han är inte nöjd med underhållet.

Lösa plankor, oansade träd och ”fel” sorts ­papperskorgar har fått honom att skriva till kommunen.

Landskapsarkitekten Thorbjörn Andersson har bland annat ritat parkytor i Vinterviken, designat Tiger Woods trädgård i Florida och utformat den prisade Sandgrundsparken i Karlstad.

Han har också ritat Sjövikstorget vid Liljeholmskajen, som invigdes 2009, ett projekt som kostade staden 40 miljoner kronor. Thorbjörn Andersson är glad över att torget lockar till sig så många människor.

– Det är nästan New York-stämning här. Joggarna kommer tidigt på morgonen, kontorsarbetare äter sina lunchmackor här, dagis gör utflykter hit, folk badar från piren och sitter på uteserveringar på kvällarna.

– Att människor tycker om torget, det är den bästa belöningen för en arkitekt.

Men, det stora antalet besökare kräver ett löpande underhåll. Och det fungerar inte så bra, enligt Thorbjörn Andersson, som dokumenterat en rad brister.

På en av sofforna har en lång planka lossnat och trillat ner. På en annan soffa har en planka ­sågats av, utan att ersättas.

I en av trämurarna har någon sågat upp ett hål i spjälorna och inte återställt skadan. Så har det, enligt Thorbjörn Andersson, varit i ett par års tid.

Han noterar också att planteringar inte rensas på ogräs, att Gullregnen inte klippts ur utan mest liknar lurviga buskar. Dessutom pekar han på alla olika typer av papperskorgar och soptunnor som står på torget.

Men behövs det inte många papperskorgar i ett picknickområde som Sjövikstorget?

– Jo, jag kan förstå att man måste ställa ut flera papperskorgar en sommardag när det kommer 500 och badar här. Men man behöver inte ha massor av papperskorgar av olika modell ute året runt. Det ska ju inte börja se ut som en återvinningsstation, säger Thorbjörn Andersson som nu har skickat sina synpunkter till stadsdelsnämnden och till trafikkontoret.

Pia Krensler, stadsträdgårdsmästare, håller med om att torget har för många brister.

– Torget har tyvärr fallit mellan stolarna. Men Thorbjörn Anderssons brev har tagit skruv, och vi kommer att vidta åtgärder i samarbete med stadsdelsförvaltningen, säger hon.

Fakta

Torget fyller sex år i juni

Sjövikstorget i Årstadal invigdes i juni 2009. Torget ramas in av två långa trädäck och går ut i vattnet med en utstickande pir och solterrasser.

Torgytan är belagd med sten men består även av två gräsmattor och ett 40 meter brett vattenspel.