ANNONS

Varor säljs olovligt på Rinkeby torg – varje dag

Handlare Nejad Hamad berättar att de får allt färre kunder i butiken på grund av den växande olovliga torghandeln i Rinkeby.
Handlare Nejad Hamad berättar att de får allt färre kunder i butiken på grund av den växande olovliga torghandeln i Rinkeby.
Skor, leksaker och elektronik är bara några saker som säljs olovligt på torgen.
Skor, leksaker och elektronik är bara några saker som säljs olovligt på torgen.
Mobilskal är en annan populär vara.
Mobilskal är en annan populär vara.
Nej, det är inte någon loppmarknad på Rinkeby torg. Det pågår en växande olovlig torghandel – på bekostnad av affärerna inne i gallerian, menar många butiksägare.

– Det är katastrof, vissa månader har våra intäkter halveras eftersom de säljer billigare på torget, säger en av handlarna i gallerian.
ANNONS

I passagen mellan parkeringen och Rinkeby torg står skor, mobilskal, elektroniktillbehör och leksaker uppradade på filtar och bord. Längs tvärgator in mot torget fortsätter försäljningen på bord och filtar.

Här pågår en växande olovlig torghandel. För ett år sedan pågick försäljningen främst på helger. Men sedan tre månader tillbaka kommer de flesta försäljarna dagligen.

Det retar handlarna inne i gallerian.

– Vi har fått färre kunder. Det här säljer vi billigt för 150 kronor, men på torget säljer de samma för 30 kronor, säger Nejad Hamad, och håller upp ett par hörlurar.

Han arbetar i en av gallerians butiker i Rinkeby. Där är det fler som drabbas av handeln på torget.

– Det är katastrof för våra affärer, vissa månader har våra intäkter halveras eftersom de säljer billigare på torget. Polisen kommer, men en timme efteråt är försäljarna tillbaka igen, säger en annan handlare i gallerian.

Mats Carinder, centrumchef Fastpartner, är också frustrerad och berättar att de ofta kontaktar polisen.

– Vi har ifrågasatt varför det inte görs mer åt detta.

Polisen har vid flera tillfällen gjort punktinsatser mot den olovliga handeln på torget i Rinkeby, och i Tensta – där försäljning också pågår i mindre utsträckning.

ANNONS

– Vi har lagfört flera för brott mot ordningslagen. Vi har även beslagtagit deras varor för att avskräcka dem från fortsatt försäljning, säger Jörgen Ohlsson, kanslichef för polisen i Södra Järva.

Han berättar att liknande försäljning har funnits i åratal i innerstan. Där varnar också försäljare varandra när polisen kommer för att de snabbt ska hinna plocka undan sina saker.

– Fenomenet blir allt vanligare i Rinkeby. Men vi kommer fortsätta vårt arbete och även titta på möjligheten att lagföra för bedrägerier och förfalskningar.

För att bedriva försäljning på stadens gator och torg krävs polistillstånd, som ska godkännas av kommunen. Tillståndet ska kunna visas upp ute på försäljningsplatsen.

På en av filtarna i Rinkeby står ett högtalarsystem. Det får man köpa för 200 kronor meddelar en försäljare. Han säger att han inte vet vilka tillstånd som behövs för att bedriva torghandel. Men han tänker inte skaffa något heller, utan fortsätta att göra affärer så länge han kan.

– Så länge folk köper, så gör jag affärer, säger han.

”Polisen kommer, men en timme efteråt är försäljarna tillbaka igen.”

Fakta

Tillfällig försäljning medges i max fem dagar.

Man måste ansöka om polistillstånd när man vill använda offentlig plats.

Tillståndet ska alltid finnas på plats och i det en namngiven ansvarig, som alltid ska finnas tillgänglig.

I innerstaden kostade det 520 kronor per dag och i ytterstaden 260 kronor per dag att bedriva tillfällig försäljning.

Tillfällig försäljning medges i max fem dagar.

Tillstånd behövs bland annat för försäljning, evenemang, varuskyltning, kiosker, filminspelning, byggnadsställningar, uteservering och byggsäckar.

Källa: Stockholm stad
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.