ANNONS

”Torget klart i oktober”

I fredags planterades träd i mitten av de cirkelformade bänkarna på torgytan. Bakom planket i bortre hörnet skulle lekplatsen nu stått färdig.
I fredags planterades träd i mitten av de cirkelformade bänkarna på torgytan. Bakom planket i bortre hörnet skulle lekplatsen nu stått färdig.
Ett år har gått sedan det skulle vara klart.

Men Täby torg blev inte klart i tid den här gången heller.

– Det är väldigt dåligt, säger Täbys kommunalråd Leif Gripestam (M).
ANNONS

Avspärrningen har krympt betydligt och planken omgärdar nu bara en tredjedel av ytan. På den färdiga, fria torgytan finns en scen, bänkar, träd och några valstugor.

Täby torg skulle ha varit färdigt i fredags men det blev inte som det var sagt den här gången heller. Lekplatsen saknas, det fattas belysning, två paviljonger är inte färdigbyggda och det rinner inget vatten i vattenspelet.

Datumet för när torget ska vara färdigt har skjutits fram flera gånger, vilket har irriterat kommunen. Men i juni lovade centrumägaren Unibail-Rodamco att det skulle vara klart den 15 augusti.

– Ett löfte har funnits och jag tycker att det är väldigt dåligt att de inte levererar det fullt ut. Jag är besviken, säger Leif Gripestam.

Parterna har varit överens om att allt inte skulle hinna bli klart till i fredags, men det var avtalat att lekplatsen skulle vara färdig. I dag är den mest en röra av grus och byggmaterial. Per Ronnevik, utvecklingschef vid Unibail-Rodamco, tycker att det är tråkigt att kommunen är besviken men håller inte med om att ett löfte har brutits.

– När det är förutsättningar som vi inte rår över så kan inte jag säga att vi har brutit ett löfte.

Den stora förseningen av torget beror, enligt Per Ronnevik, i huvud­sak på att man har gjort ­vissa tidskrävande justeringar av torget under arbetets gång.

– Sedan har leveranser dragit ut på tiden och så har det varit en del felleveranser. I huvudsak är arbetet på torget klart, nu återstår cirka tio procent. Jag lovar det inte, men som det ser ut nu kommer torget att vara klart i oktober.

Förseningen har varit påfrestande för de som bor i centrum och butiker och restauranger kring torget. För Melanders är utomhusserveringen viktig och årets sommarsäsong blev inte som de hade hoppats.

ANNONS

– Vi har haft utomhusservering, men det har varit dött här på kvällarna och inte någon genomströmning av folk. Det är trist att det har blivit så här, säger restaurangchefen Maria Mannerstråle.

Per Ronnevik förstår att folk och verksamheter kring torget störs och drabbas av byggplanken och maskinbullret.

– Det är naturligtvis beklagligt och det hade varit önskvärt att torget hade varit klart tidigare, säger han.

Trots att Unibail-Rodamco bröt sitt senaste löfte, känner sig Leif Gripestam trygg med att torget blir klart till oktober.

– Nu har de levererat så mycket att torgytan i allt väsentligt är öppen. Sedan borde det vara ett starkt intresse från deras sida att se till att torget blir klart. Ur deras eget perspektiv är det naturligtvis pinsamt att det inte är det.

Fakta

Torget blir 14 månader försenat

Täby torg ligger mellan Täby centrum och de nya bostadshusen på Attundafältet.

Torget skulle ha varit klart i augusti förra året, men ser nu alltså ut att bli minst ett år och 2 månader försenat.

Enligt avtalet med Unibail-Rodamco får bygget, trots förseningarna, inte kosta kommunen mer än upp till 55 miljoner kronor.

När det är färdigt kommer det omkring 15 000 kvadratmeter stora torget bland annat att rymma en lekplats, scen, sittplatser, två paviljonger och ett vattenspel.

Källa: Täby kommun

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.