ANNONS

Torget som folk tar omvägar förbi

Kommunpolisen Peter Aasa pratar trygghet med Lars Jonasson och terriern Kalle korv.
Kommunpolisen Peter Aasa pratar trygghet med Lars Jonasson och terriern Kalle korv.
När grupper av unga använder tunnelbanetorget i Farsta strand som sin fritidsgård, vågar områdets äldre inte gå dit.

Men risken att utsättas för brott är liten.

– Upplevd otrygghet betyder inte alltid att det begås många brott, säger kommunpolisen Malin Därth.
ANNONS

Stieg Trenters torg har fått sitt namn efter deckarförfattaren, i vars böcker de mystiska morden avlöser varann.

Riktigt så illa är det inte i verkligheten. Men många upplever det sterila torget som omysigt eller rent av obehagligt.

– Om det är helgkväll och jag har glömt köpa snacks, då går jag ändå inte ner och handlar. Det vågar jag bara göra på dagtid, säger en kvinna som bor i området men som inte vågar ha med sitt namn i tidningen, av rädsla för ”repressalier”.

Lokaltidningen Mitt i stämmer träff på torget med Malin Därth och Peter Aasa från Farstapolisen. När vi är där är det flera som kommer fram och ger sin syn på stämningen kring torget.

– Jag går aldrig här på kvällen. Då tar jag en omväg. Det brukar stå gäng med ungdomar utanför tunnelbanan. De är lite väl många för att det ska kännas tryggt, säger Lars Jonasson.

Vasilios Pouvoutsis bor i området men åker hellre och handlar i Farsta centrum.

– Folk kissar och bajsar i buskarna runt torget eftersom det inte finns någon toalett här. Mina barn ska inte behöva se det, säger han och poliserna nickar instämmande.

Sedan slutet av sommaren har polisen lagt extra resurser på Farsta strand.

– Det är ett av de områden vi fokuserar på. Problembilden här handlar mycket om att det står ungdomar i stora grupper och hänger vid torget. Flera gånger har vi tvingats avvisa personer för att de stört ordningen, säger Malin Därth.

ANNONS

Stieg Trenters torg – med tunnelbanestationen inräknad – är också den plats i närområdet där flest brott anmäls. Men risken att råka illa ut är liten, visar polisens siffror. Det är framför allt narkotikabrott och skadegörelse som dominerar statistiken.

– Men det är allmänt känt att just skadegörelse kan öka känslan av otrygghet på en plats, säger Malin Därth.

Just nu håller polisen på med en fördjupad kartläggning av den så kallade problembilden i hela Farsta lokalpolisområde. Resultatet ska styra hur polisen satsar sina resurser framöver.

– Alla poliser som jobbar i Farsta har fått ge sin bild av var problemen i stadsdelen finns. Så har vi inte jobbat tidigare, berättar Peter Aasa.

Det andra benet i kartläggningen är medborgarnas åsikter. Bor du någonstans i Farsta stadsdel och har synpunkter på hur polisen borde jobba – då kan du ta chansen nu.

– Vi vill få in så mycket information som möjligt. Medborgarna kanske upplever otrygghet på platser där vi poliser inte ser samma sak, säger Susanne Wikland, chef för Farsta lokalpolisområde.

Innan vi säger hej och tack till poliserna på Stieg Trenters torg, har Malin Därth en hälsning till de som undviker platsen.

– Gör tvärt om. Ju fler som rör sig här, desto tryggare blir det. Det är de som bor i området som ska äga platsen, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.