Torghandel och kaféer ska ge liv

Om ett år invigs nya pendeltågsstationen. Därefter kan kiosker, kaféer och uteserveringar ta plats. I början av 2013 ställs förslaget ut, och tidigast till sommaren antas den slutgiltiga detaljplanen.
Om ett år invigs nya pendeltågsstationen. Därefter kan kiosker, kaféer och uteserveringar ta plats. I början av 2013 ställs förslaget ut, och tidigast till sommaren antas den slutgiltiga detaljplanen.
Kiosker, torghandel och kaféer med uteserveringar.

Det är politikernas recept för att göra Odenplan till ett levande torg när nya pendeltågs­stationen öppnar.

Odenplan är i dag en kaotisk byggarbetsplats. Här växer som bekant en av Citybanans två stationer fram, och i slutet av nästa år ska den stå klar.

Samtidigt tar staden fram en plan för hur Odenplans torg­yta ska se ut. Stadsdelsnämnden klubbade nyligen genom flera förslag för att göra torget till mer än en knutpunkt för kollektivtrafik.

– Vi vill skapa liv och rörelse. Man ska kunna sätta sig ner och ta en fika här eller en korv på väg hem från krogen, säger Regina Kevius (M), stadsbyggnadsborgarråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Som Lokaltidningen Mitt i skrev förra veckan har nämnden bestämt att Sippans kiosk ska återuppföras i mitten av Odenplan och att kioskfasaden ska prydas med de ursprungliga neonskyltarna från 1950-talet.

Ytterligare två ytor som medger kiosk- eller kaféverksamhet är nu också inritade.

Tror du verkligen att folk kommer att vilja luncha och fika i den här bullriga och röriga miljön?

– Stockholmarna är vana vid hög puls och mycket ljud. Men visst, det här är kanske ingen mötesplats för långa förtroliga samtal. Jag tänker mig snarare att man tar en snabblunch innan man reser vidare, säger Regina Kevius (M).

Två torghandelsstånd finns även med i den uppdaterade planen. Handelsstånden får vardera en yta på cirka 20 kvadratmeter och placeras vid Karlbergsvägen framför Gustav Vasa kyrka.

Tomas Rudin (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden, är lika entusiastisk som Regina Kevius.

– Odenplan kommer att bli en av Stockholms viktigaste knytpunkter och då måste det finnas ytor man kan umgås på annars blir det en död plats, säger han.

Socialdemokraterna vill också satsa på en ingång till Stadsbiblioteket från torget, antingen ovan eller under jord. Men då måste biblioteket byggas ut, enligt Tomas Rudin som är kritisk till att de borgerliga partierna endast vill renovera byggnaden.

– En utbyggnad är nödvändig på grund av befolkningsökningen, säger Tomas Rudin.

Sedan tidigare är det bestämt att det ska byggas en entré på torget till ett underjordiskt cykelgarage och en lånecykelstation.

Dessutom blir det en ny gångtunnel under Odengatan med ingång till kollektivtrafiken i hörnet Odengatan-Norrtulls­gatan. I samma hörn uppförs cirka 30 bostäder i fastigheten Adlern Mindre 34.

Fakta

Vad tycker du om framtidens Odenplan?

Siv Markie, 
Frejgatan:

”Jag tycker att det ser väldigt bra ut. Det är trevligt med torghandel så att folk får anledning att gå till Odenplan.”
Blenda Setterwall-Klingart, Jarlaplan:

”Det ser bra ut och jag gillar idén med torghandel för det behövs fler mötesplatser i Vasastan. ”
Claes-Göran Norell, Odengatan:

”Det ser lovande ut, men jag hade gärna sett en galleria så att fler kan göra som jag – sluta ta bilen till köpcent­rum.”
Adam Sjöberg,
Dalagatan:

”Jag gillar förslaget för då slipper man åka till Söder för att få sitta på en uteservering på sommaren.”