Torgståndet tvingades flytta

Dao Gauffin och Annski Runberg säljer grönsaker på Sjödalstorget. Det var bättre på Forelltorget mellan matbutikerna, tycker Annski.
Dao Gauffin och Annski Runberg säljer grönsaker på Sjödalstorget. Det var bättre på Forelltorget mellan matbutikerna, tycker Annski.
Miljön i Huddinge centrum är på väg att förändras till det bättre, enligt Huge Fastigheter.

Torghandlarna har redan fått maka på sig. En förändring till det sämre, tycker de.

Enligt Huge Fastigheters affärsområdeschef Christina Hansson görs förändringarna i Huddinge centrum för att det ska bli mer ordning, bättre struktur och lättare att hitta. Samtidigt ska centrumet bli mer välkomnande.

– Brandbilar och räddningsfordon ska lättare kunna komma fram, säger hon och tillägger att man också stramat upp alla tillstånd.

Samtidigt betonar hon att en anledning är att barnfamiljer och pensionärer, som oftast vistas där på dagtid, ska känna sig mer välkomna. Hon tror att de flesta ska bli nöjda med förändringarna.

På sikt ska det hända mycket. En förändring som redan genomförts är att torghandeln samlats på Sjödalstorget.

Tidigare fanns grönsakshandlaren Annski Runberg och hennes man Håkan Örmark på Forelltorget utanför Konsum. Annski är inte riktigt glad åt förändringen och berättar att många av hennes kunder har klagat och undrat.

– Många verkar inte hitta hit. Omsättningen har hittills bara varit en tredjedel av vad den brukar vara, säger Annski Runberg och berättar att hon till och med tvingats säga upp en anställd.

En anledning till detta kan vara att tillståndet för den nya platsen blev klart först den 18 maj. Tidigare år har man startat torghandeln den 1 maj.

Christina Hansson säger att varje torg ska bli ”identitetsbärande”. Mat på ett ställe och restauranger på ett annat. Men det slår mot torghandeln, anser Annski Runberg.

– Det tidigare ­läget mellan de båda mataffärerna var perfekt. Kunderna kunde jämföra priser och kvalitet och därefter handla det de ville. Nu måste de ta omvägen förbi Sjödalstorget och det är inte säkert att alla pensionärer orkar det.

Enligt Christina Hansson har en del av butikerna inomhus tyckt att torghandeln skymmer. Förändringen ska enligt henne inte innebära en försämring.

På den nya platsen ska utrymmet för torgstånden ha ökat från 40 till 70 kvadratmeter – något Annski Runberg inte alls känner igen.

– Men det är viktigt att komma ihåg att centrumet ska vara till för kunderna, inte för affärerna, säger Annski Runberg och hän- visar till alla de synpunkter som hon har fått av sina kunder.

Hur upprustningen av centrumet fortsätter kommer till stor del bero på hur förändringarna tas emot av kunder och besökare.

– Vi får se lite grann hur det faller ut, säger Christina Hansson och berättar att det som ligger närmast till nu är att lägga nya plattor och se över entréer i området. Säkerheten, bland annat med pollare utanför entréerna, har man delvis börjat med.

– Det är ett ganska stort projekt det här, säger Christina Hansson.

Omsättningen har hittills bara varit en tredjedel av vad den brukar vara.Annski Runberg torghandlare

Fakta

Ska efterlikna ett klassiskt town center

Huddinge centrum började byggas på 1960-talet. Huvuddelen av dagens centrum kom dock till 1984–1989.

Utformningen bygger på att mått, gångstråk och torg ska efterlikna ett klassiskt brittiskt town center. Tanken var även att bostäder skulle integreras.

Det finns tre torghandlare i Huddinge centrum: två blomsterförsäljare och en grönsakshandlare.

Två kaféer och tre restauranger har uteserveringar.

Källa: Huge Fastigheter