Torleif ska fixa 40 000 lyor i stan

Torleif Falk ska samordna byggnationen av 40 000 nya bostäder till 2020
Torleif Falk ska samordna byggnationen av 40 000 nya bostäder till 2020
Torleif Falk har nu varit byggeneral i Stockholms stad i ett drygt år.

Trots negativa besked för flera stora projekt i Stockholm, som bland annat Västra Valhallavägen Marieberg och Hjorthagsskrapan tror han att staden kommer nå målet på 40 000 nya bostäder till 2020.

I februari 2015 tillsatte den politiska majoriteten i Stockholm Torleif Falk som ny byggeneral på stadsledningskontoret. Hans roll är bland annat att se till att kommunikationen mellan stadens olika förvaltningar, bolag, byggherrar och staten fungerar.

– Rollen är en samordningsfunktion som behövs eftersom det är så komplext att bygga bostäder och det finns så många olika intressen. Ska vi snabbt ta fram så här många bostäder måste alla parter samordnas för att lösa de intressekonflikter som ofta finns, säger han.

Generalen själv är arkitekt i botten. Torleif Falk har också jobbat ett dussintal år som byggherre där han har skapat och genomfört projekt för både privata byggherrar och i allmännyttan.

– Jag har jobbat med bostäder från många olika håll och det ger mig förutsättningar att förstå byggprocessens olika delar, säger han.

Men processerna är som sagt ofta långa och fulla av hinder. En kartläggning som Mitt i gjorde i vintras visar att de allra flesta av stadens detaljplaner för innerstan drar ut på tiden och blir försenade med flera år, jämfört med den tidsplan som tjänstemännen först satt i så kallade start-pm.

Det senaste året har dessutom flera stora byggprojekt som Västra Valhallavägen och Hjorthagsskrapan blivit stoppade eller försenade av länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen.

Och nu senast meddelade regeringen att man inte kommer att vidare utreda en eventuell nedläggning av Bromma flygplats. Hade flygplatsen lagts ner fanns planer på att bygga tusentals bostäder i Västerort.

Känns det hopplöst med alla dessa besked?

– Nej hopplöst känns det inte. Skulle man känna så får man ge upp. Stockholm blir trängre och olika intressen ställs mot varandra. Det som är frustrerande är att det ofta tar lång tid att lösa dessa hinder i processen.

Hur ska man snabba på byggandet då?

– Det är bland annat det vi tittar på. Det är en massa steg i processen och det gäller att bevaka att det inte stannar upp i och mellan dessa olika steg. Vi söker en helhetsbild av de 120 000 bostäder som det redan finns politiska beslut om, säger Falk och fortsätter.

– Det gäller att se vilka av dessa projekt som är möjliga att genomföra vid olika tidsskeden och sätta in insatser där det behövs. Det kan vara att sätta in extra resurser, starta upp ett väggbygge, att följa upp en byggherres insats, samtala med politiken med mera.

De områden som staden planerar med mest potential att bygga många nya bostäder i närtid är Skärholmen, Kärrtorp, Hammarbyhöjden, Bagarmossen, Skarpnäck, Farsta, Norra Djurgårdsstaden, Hagastaden, Årstafältet, Årstastråket, Kista och Slakthusområdet.

Kommer ni att klara målet på 40 000 bostäder till 2020?

– Om alla parter hjälps åt och konjunkturen håller i sig finns det förutsättningar att nå målet.

– Och man bör påpeka att staden under 2015 hade som mål att få byggstart på 5 000 bostäder och det blev knappt 5 800. Stadsbyggnadskontoret har också fått fram långt fler start-pm och antagna detaljplaner än sitt mål och det är ett tecken på att kontoret har ökat sin kapacitet, vilket bådar gott framåt.

– En risk är att kapacitetstaket nås både vad gäller kompetens och produktion.

Fakta

Gillar Kungsholmens arkitektur

Namn: Torleif Falk.

Född: 1961.

Bor: Hägersten.

Familj: Hustru och tre barn 11-17 år .

Aktuell med: Suttit ett år på posten som Stockholms Stads byggeneral.

Favoritbygge: ”Stadsdelen Kungsholmen med sin stillsamma arkitektur med höga kvalitet. Där är ljust, enkelt och luftigt. Hökarängen och Blackeberg är välplanerade förorter med stark identitet. Hammarby sjöstad är ett av de bästa samhällsbyggnadsprojekten som genomförts på senare tid.”