Tornbergets utkikstorn kan uppföras i år

Några elever från Ribbyskolan på exkursion på Tornberget år 1967. I bakgrunden syns ett av de två tidigare tornen.
Några elever från Ribbyskolan på exkursion på Tornberget år 1967. I bakgrunden syns ett av de två tidigare tornen.
Två år försenat – men i år kan det nya utkikstornet på Tornberget byggas.

35 år efter att de gamla tornen revs.

– Förhoppningen är att vi ska kunna bygga tornet under senare delen av året, säger Dennis Fast, anläggningsstrateg på Kultur och fritid.

Tornberget nordväst om Tungelsta är med sina 111 meter över havet länets högsta berg och naturliga punkt.

1981 revs både trätornet och luftförsvarstornet, och i över 30 år har olika förslag lagts från lokalpolitiken om att återuppföra trätornet, utan att de blivit verklighet. Ett förslag från 2011 om att låta företag, föreningar och privatpersoner sponsra tornet gick om intet efter dåligt intresse.

Till slut valde kommunen att själva ta tag i det. 2014 års budget utökades med 9,5 miljoner kronor för att göra Haninge ”snyggare och tryggare”, som det hette. En miljon av satsningen gick till ett nytt utkikstorn på Tornberget. Dåvarande miljönämndsordföranden i Haninge, Anna Ragnar, hoppades att tornet skulle byggas redan i slutet av sommaren 2014.

Men sedan dess har ingenting hänt, tills nu, ser det ut som.

– Upphandlingsenheten har varit hårt belastad. Men vi har en förhoppning om att kunna lämna ut projektet på upphandling nu. Jag sticker ut hakan, och säger att förhoppningen är att vi ska kunna bygga utkikstornet innan nästa vinter kommit, säger Dennis Fast.

Tornet ska bli 10 meter högt.