Tornen ska snyggas till – för 15 miljoner

Kommunen kallar dem för ett landmärke – men många Haningebor känner knappt till dem.

Det ska det bli ändring på nu.

15 miljoner kronor läggs på att pimpa Handens vattentorns fasader i samma stil som Victoria Towers i Kista.

Handens två vattentorn ska få ett rejält ansiktslyft.

Fasaderna har länge varit i stort renoveringsbehov och nu har kommunledningen beslutat att tornen, samtidigt som de rustas upp, ska återspegla omgivningen och skifta utseende beroende på årstid och tid på dygnet.

Till våren börjar arbetet och i oktober nästa år ska tornen ha klätts i spegelblanka och matta ytor, som ljussätts för att få en levande och glittrande utsida.

– Precis som Victoria Tower i Kista kommer de att ge ett spegelintryck, säger Peter Olevik Dunder (FP), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

På kommunens hemsida talar man om vattentornen som lite av ett landmärke i Haninge, men när Lokaltidningen Mitt i frågar folk i området är det få som ens tänker på att de finns.

Det vill kommunledningen ändra på.

– Tornen kommer att bli mycket vackrare. Det här är en gestaltningsfråga, men också en fråga om underhåll, säger Peter Olevik Dunder.

Två tredjedelar av kostnaden finansieras genom avgifter från de kommunalt VA-anslutna hushållen och en tredjedel från skattepengarna.

Men är 15 miljoner kronor rimligt?

– Vi vill inte snåla, utan nu satsar vi verkligen på vacker, högklassig fasad. Vi använder borstat aluminium som är underhållsfritt och jag ser det som väldigt prisvärt.

Det är inte bara vattentornen som förändras i Handens industriområde. Yrkesgymnasiet Fredrik flyttar härifrån 2016 och det är osäkert hur länge till bussdepån finns kvar. Det planeras för nybyggen på platserna och Peter Olevik Dunder tror att vattentornen kommer att passa in.

– Kommunala byggnader ska inte begränsas till grå betong, vi ska göra den offentliga miljön vackrare. Det kostar, men bidrar till en annan upplevelse av platsen, säger han.

Det gröna tornet uppfördes 1964 och 1994 byggdes det vita och båda är 35 meter höga. Tornen styr vattentrycket i vattenledningssystemen och fungerar som reserv vid exempelvis större rörbrott.

I Haninge finns även Lugnets vattentorn mellan Tungelsta och Västerhaninge.

Fasaderna ska återge omgivningens färger och förändras beroende på tid på dygnet och årstid – som Globen.

Vad tycker du om att Handens vattentorn rustas upp för 15 miljoner?

Björn Forsblom, 79, Handen

”Bra, jag har bott i Handen i 36 år och tycker att det vore trevligt och snyggt att fräscha upp tornen. 15 miljoner är mycket pengar, men det krävs nog idag för sådana fasader.”

Lars-Ove Bernhager, 73. Jordbro

”Det ser ut att bli skitsnyggt. 15 miljoner är mycket pengar, men är det bara 5 miljoner från våra skattepengar så är det acceptabelt, där går gränsen. Idag tänker man inte på dem.

Bosse Andersson, 18, Handen

”Bra att de rustas upp, jag tror att man kommer att märka dem mer då, i alla fall till en början. Men 15 miljoner kronor är för mycket. Man skulle kunna göra annat för de pengarna.”

Emma Kronberg, 16, Handen

”Det ser coolt ut och kommer nog ge ett trevligare intryck. Jag går förbi dem varje dag, men har inte ens tänkt på dem, så det behövs nog. Men fördela mer pengar till skolan i stället.”