ANNONS

Tornéus tog chansen – klar för OS i Rio

Michel Tornéus tävlar för Hammarby IF och har "Just idag är jag stark" tatuerat på bröstet.
Michel Tornéus tävlar för Hammarby IF och har "Just idag är jag stark" tatuerat på bröstet.
Michel Tornéus är klar för OS. Hårt pressad med bara några får dagar på sig slog 30-åringen från Botkyrka till med 8,44 – svenskt rekord och hela 29 centimeter över kvalgränsen – på en tävling i spanska Sierra Nevada.
ANNONS

– Det är en stor lättnad, säger Michel Tornéus till Radiosporten.

Och det är lätt att förstå. Oturen grinade Tornéus i ansiktet under EM i Amsterdam i förra veckan. Han hoppade över OS-kvalgränsen 8,15 både i kvalet och i finalen, men båda gångerna i lite för stark medvind. Därför var Tornéus besviken efter EM, trots att han tog silver. Plötsligt hade han bara några dagar på sig att klara kvalgränsen och nå OS i Rio – som varit hans stora mål sedan han missade OS-brons i London 2012 med en enda centimeter.

Lösningen blev att återvända till bergsorten Sierra Nevada, där han laddade för EM, och fixa en tävling. Tidigare höjdhopparen Ola Carlsson som bor i Sierra Nevada fick det spanska förbundet att sanktionera en sista tävlingschans i bästa tänkbara förhållanden. Tornéus tog chansen direkt – 8,44 i första hoppet.

– Om jag ska vara helt ärlig kände jag redan när jag kom hit att jag hade max ett eller två hopp i mig. Jag har gjort 15 hopp på mindre än en vecka och var ganska sliten. Det var mycket vilja i dag, tack och lov räckte det, säger han.

Tränaren Oscar Gidewall, som började träna Tornéus redan i IFK Tumba för tio år sedan, var känslosam när han fick beskedet.

– Det är helt fantastiskt och jätteskönt att han fick till det i elfte timmen. Han har visat sådan kapacitet, framför allt de senaste två veckorna, säger han till Radiosporten.

Nu seglar Tornéus, som sedan fem år tävlar för Hammarby IF, plötsligt upp som ett svenskt medaljhopp i Rio. 8,44 är världens tredje längst hopp hittills i år.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.