Tornving driver med hipsterskägg

I går kväll var det premiär för Utsålt Kulturhuset Stadsteatern. Där driver Adde Malmberg och Mikael Tornving med stockholmarnas flockbeteende, hipsterskägg och modedieter.

Även David och Anna Kinberg Batra får sig en känga. Men det finns en grupp som Mikael Tornving vill hylla: kulturtanten.

”Utsålt” är en nummerrevy där trendängsliga stockholmare hamnar i skottgluggen. Mikael Tornving har skrivit revyn tillsammans med Adde Malmberg och Babben Larsson.

När Lokaltidningen Mitt i når Mikael Tornving på telefon håller han på att tvätta hemma i radhuset i Fisksätra.

– Premiärer är svårt. Det är som en jävla studentexamen, ska man gå ut med mössan eller med skammen?

Än så länge har han inte läst några recensioner. Han är lite ängslig för att få en dålig recension, som han sedan bär med sig.

Både Mikael och Adde Malmberg medverkar i föreställningen, tillsammans med bland andra Rakel Wermländer och Kalle Westerdahl.

Men Babben Larsson är inte med på scen?

– Hon är ute och tågluffar i Östeuropa. Vi fick ett sms från Bratislava där hon skrev ”spark och lycka till”. Hon ville inte vara med på scenen, hon har andra grejer hon vill göra.

I revyn tar de upp trender, som hipstervågen där alla bär skägg.

Du har inte skägg själv?

– Nej, men jag har haft. Det ingick i rollen i Priscilla. Jag har ett okomplicerat förhållande till skägg. Jag tycker det är kul med industrin med skäggvårdsprodukter, att barberarna har återkommit och att det är dyrt som fan att få det ansat.

Mikael tycker också att det är extremt komiskt med alla dieter, som ständigt växlar och får stort genomslag. Under en period kunde han inte få tag i vispgrädde på Ica Maxi i Nacka på grund av LCHF-dieten.

– De kunde inte leverera tillräckligt med smör och grädde för att det var ett sådant enormt sug.

Mikael gillar att driva med vårt flockbeteende – något som både skägg och LCHF är uttryck för. Det inte hänt så mycket de senaste 10 000 åren, påstår han.

– Vi är moderna människor med de mentala verktygen som utvecklades i jägarsamhället med grupper på 20-30 personer. Inte undra på att det går åt helvete.

I Utsålt driver de också med stockholmarnas förkärlek för ”fint” kaffe. Mikael Tornving konstaterar att förr drack man en kopp kaffe – med eller utan mjölk och socker. I dag finns en uppsjö av kaffesorter och en stor medvetenhet kring kaffebönor.

– Har du varit i Nespressobutiken på Kungsgatan? Det är som att komma in i en exklusiv juvelerarbutik, designad för att den absoluta världseliten ska handla där.

I revyn finns ett nummer där Kalle Westerdahl gör en David Batra som hela tiden frågar hustrun Anna Kinberg Batra, spelad av Rachel Wermländer, vad han får skämta om.

Du är ju kompis med David Batra, har han sagt något?

– Nej, det är inte David och Anna vi driver med. Vi driver med situationen han hamnat i: en komiker gift med en hög partiledare. Davids yrke är att skoja med makten, klart han inte bryr sig om det. Det är som att vara journalist och vara gift med hög chef på Volkswagen och veta om skandalen.

I revyn hyllar du kulturtanten.

– Ja, det förtjänar hon. Kulturtanten är en varelse som har väldigt stor betydelse för hälsotillståndet i ett samhälle i all sin lågmäldhet. Det finns alldeles för många tvärsäkra människor som tror sig inne med sanning, IS är ett sådant gäng. Jag tror inte det inte många kulturtanter som sympatiserar med IS.