ANNONS

Torpet i Brottby

Nu får det gamla torpet liv igen.
Nu får det gamla torpet liv igen.
Oväntat blev det socialtjänsten som gjorde att torpet i Brottby blir kvar i kommunens ägo.

- Så glad idag! Skumpan är framtagen ut kylen, skriver Mattias Andersson (C), kulturnämndens ordförande.
ANNONS

Det lilla 1800-tals torpet i Brottby som kallas Sundbytorpet eller Brottbytorpet blir kvar i kommunens ägo. Det var för över ett år sedan som torpet lades ut till försäljning av kommunens tjänstemän. tomten skulle styckas av till två villatomter, allt i enlighet med ett tidigare beslut om försäljning av kommunens gamla fastigheter.

Nu påbörjades dock en kamp för att rädda torpet. Farhågan var att en ny ägare helt enkelt skulle riva torpet och bygga nya hus.

Frågan om försäljningen har flera gånger varit uppe i fastighetsutskottet och en utredning om torpets kulturhistoriska värde har gjorts.

Men till slut blev det socialförvaltningens behov av lokaler i Brottby som fällde avgörandet. I höst ska LSS-verksamheter som blan annat har med trädgårdsskötsel att göra flytta in i torpet. Dessutom ska hemtjänsten kunna pausa där.

– Hemtjänstgruppen som har Brottby, Vada Angarn har inget personalrum eller toalett där. Nu slipper de åka tillbaka till Vallentuna om de ska gå på toa, säger Björn Furugren Beselin, (C), ordförande för socialnämnden.

Men tror du inte att torpet slits om det används som personalrum och till daglig verksamhet?

– Nej, finns ingen där blir det ännu mer nedgånget. Nu ska det göras i ordning. Jag utgår från att kommunen ska följa den riksantikvariska utredningen som finns. Där står det vad som man ska göra för att bevara torpet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.