Torrkokning orsakade utryckning i Jakobsberg

Brandbil
Brandkåren fick rycka ut till Frihetsvägen idag – inga problem, tycker brandmännen.
Brandkåren larmades under tisdagsförmiddagen till en lägenhet på Frihetsvägen där det rykte ur en lägenhet. På plats visade det sig att misslyckad matlagning låg bakom larmet, och ingen var oskadd. Enligt Sonny Almstedt på Brandkåren Attunda var det ändå bra att grannarna larmade.
– Hellre en gång för mycket än en gång för lite, säger Sonny Almstedt.

Strax före halv tio på tisdagsmorgonen larmades brandkåren om rökutveckling i en lägenhet på Frihetsvägen. Det visade sig snart att det var en torrkokning som orsakat den lilla branden, och ingen av de två personer som befann sig i lägenheten var skadade. Efter att ha kontrollerat ventilationen och vädrat ut lägenheten kunde brandkåren lämna Frihetsvägen.

Trots att det inte rörde sig om någon allvarlig brand rekommenderar brandkåren att man larmar när det slagit upp lågor inomhus.

– Eftersom det går in i fläktsystem är det bra att ringa för kontrollens skull. Risken är att varma brandgaser går in i ventilationen och runt i huset, så det kan vara bra att vi får komma och kika lite, säger Sonny Almstedt på Brandkåren Attunda.

I detta fall larmade grannar om branden, och det är inte ovanligt att de som orsakar bränder genom torrkokning underlåter att tillkalla brandkår.

– Det har väl lite med chock och okunskap att göra, man vet inte hur man ska bete sig i en sån situation. Nu fick de en liten lektion: vid minsta misstanke ska man ringa – hellre en gång för mycket än en gång för lite, säger Sonny Almstedt.