ANNONS

Torrlagd damm redo för salamandrar och fåglar

Lågvatten. Skårbydammen kan förbli torrlagd i ett år till.
Lågvatten. Skårbydammen kan förbli torrlagd i ett år till.
Torrläggningen av Skårbydammen i Salem verkar ha gett resultat. Med största sannolikhet har karpen som hotade salamanderbeståndet dött ut.

Men trots det fylls dammen inte på.
ANNONS

I slutet av april kunde Lokaltidningen Mitt i berätta att Skårbydammen i Salem hade torrlagts. Målet var att bli av med den olagligt inplanterade karpen som hotade både fågellivet och salamanderbeståndet i dammen.

Då plockades 3,5 ton karp upp ur dammen. Enligt Gunnar Schön på Stockholm vatten har torrläggningen fungerat.

– Vi har tagit död på alla karpar, kan jag säga med i alla fall 90 procents säkerhet. Det finns dock ett dike intill som varit blötlagt under sommaren, men den karp som levde där tror vi har dött av syrebrist, säger han.

De fridlysta salamandrarna som trivs vid Skårbydammen hotades av det växande karpbeståndet. Under förra året blev det ingen föryngring av salamandrarna eftersom karpfiskarna åt upp alla yngel i dammen.

Under tiden som dammen har varit torrlagd har Stockholm vatten grävt mindre dammar i närheten åt salamandrarna, för att de ska ha en plats att leka på.

– Hade vi inte gjorde detta hade vi inte haft någon föryngring av salamandrar i år heller, säger Gunnar Schön.

Men trots att torrläggningen verkar ha gett resultat planerar Stockholm vatten att inte fylla på dammen än på ett tag.

– Vi funderar på om den ska vara torrlagd även under nästa sommar, men det är inte helt klart än. Dammen ska åtminstone vara torrlagd fram till februari, säger Gunnar Schön.

Varför?

ANNONS

– För att vara helt säkra på att karpen verkligen är borta.

Enligt Gunnar Schön är det många som vill att dammen ska fyllas på igen, så att salamandrarna ska kunna leka där igen.

Torrläggningen väntas ha haft fler positiva följder. Även dykarbaggar, som har frodats i dammen under de senaste åren, ska ha försvunnit. Eftersom deras föda är densamma som för många fåglar har de konkurrerat ut flera arter från dammen.

– Vi hoppas att det kommer att bli jättefint om fem-sex år med en stor mångfald fågelarter vid dammen. Det kan bli lika bra som i slutet på 80-talet när dammen byggdes, säger Gunnar Schön.

Vilka arter kan komma tillbaka?

– Dykänder, simänder och vadare till exempel. Det går att göra ett långt register på arter som kan komma tillbaka, säger Gunnar Schön.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.