Törstiga pilar byts ut mot pagodträd

Pilträden på Rinkeby torg ryker men kastanjen får vara kvar.

Pilträden på Rinkeby torg ryker men kastanjen får vara kvar.

Snabbväxande rotsystem hotar vatten­ledningarna på Rinkeby torg.

Men nu ska de törstiga pilarna väck och ersättas av exotiska japanska träd.

Sättningar i marken, ständigt läckande vattenledningar och stopp i dagvattenbrunnarna. De tre pilträden på Rinkeby torg har genom åren orsakat stora problem. Och det är rötterna som är bovarna i dramat. De växer snabbt och söker sig mot vattenkällor.

– De är absolut inte rätt sort att sätta på gator eller torg, säger Jean-Louis Dessalles, från trafikkontoret.

Men nu är det slut på trädens framfart. Torget ska rustas upp och med det försvinner också träden som stått på samma plats sedan mitten av 1970-talet.

– På den tiden tänkte man inte på det här på samma sätt. I och med att man ser över torget, justerar höjder och byter ut möblerna så ersätter man träden med något som inte ger fler problem, säger Jean-Louis Dessalles.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om att torgets julgran först inte placerades som den brukar eftersom tanken var att träden skulle sågas ner före jul. Men projektet är försenat på grund av problem med kartorna över alla ledningar som går under marken.

De nya buden är att träden förmodligen sågas ner under våren. Till hösten 2013 ska sedan pilarnas ersättare planteras. Valet har fallit på det japanska pagodträdet.

– Pagodträdet är ett sirligt fint träd med ett vackert luftigt lövverk. Det är ett fint litet torg med lövverken från pilarna. Vi ville ha ett träd med en sirlig krona och också något lite exotiskt.

På torget finns i dag, förutom pilarna, en gammal kastanj. Den ska stå kvar på samma plats, försäkrar Jean-Louis Dessalles.