Min lokala hjälte

Tortyr gav höjda straff i hovrätten

I tio timmar hölls tre pojkar fångna och torterades i en butiks-källare.

Nu skärper Svea hovrätt straffen för två av de män som anklagats för de uppmärksammade övergreppen.

Det var i januari som tre pojkar, 14, 15 och 16 år gamla, anklagades av ett butiksbiträde i söderort för två inbrottsförsök.

Enligt domarna i tingsrätten och hovrätten ska biträdet ha fört ned tonåringarna i en källarlokal under affären, där han tillsammans med butiksägaren och två andra män höll kvar pojkarna under tio timmar för att få dem att erkänna inbrotten.

Pojkarna ska ha utsatts för en tortyrliknande utdragen misshandel med inslag av bland annat skendränkning med en våt handduk. Männen krävde också att pojkarna skulle betala 60 000 kronor.

Nu har Svea hovrätt skärpt fängelsestraffen för två av männen.

Butiksägaren, som dömdes för olaga frihetsberövande, grovt olaga tvång, övergrepp i rättsak och försök till utpressning, fick straffet höjt från två år till två år och sex månaders fängelse.

Butiksbiträdet fick straffet höjt från två år och fyra månader till tre års fängelse för samma brott.

En 19-åring fick straffet sänkt från ett år till tre månaders fängelse och skyddstillsyn medan den villkorliga domen mot en 22-åring ligger fast. Enligt butiksbiträdets advokat överväger de nu att överklaga domen.

– Min klient förnekar brott och är förtvivlad över att han dömdes. Han hävdar att det saknas skäl för att någon annans ord ska väga tyngre än hans, säger advokaten Slobodan Jovicic.

Men Svea hovrätt anser att annan bevisning stödjer pojkarnas version.

Butiksägaren, butiksbiträdet och 19-åringen ska också ha lämnat motstridiga uppgifter under förhandlingen varför hovrätten anser att deras berättelser i väsentliga delar kan lämnas utan avseende.

Lokaltidningen Mitt i har förgäves sökt åklagaren Agneta Isborn Lind för en kommentar.

Domen måste överklagas före den 2 augusti.

Min klient förnekar brott och är förtvivlad över att han dömdes.Slobodan Jovicic