Min lokala hjälte

Tortyr i källare tas upp i hovrätten

Tonårspojkarna fängslades i butiks-källaren, där de misshandlades och torterades i tio timmar.

Fyra män, varav en 19-årig Solnabo, dömdes i tingsrätten för brottet. Nu prövas ärendet i hovrätten.

Det var i slutet av januari som det grymma brottet ägde rum.

Enligt tingsrättens dom fängslade en butiksägare tre pojkar mellan 14 och 16 år i affärens källare i söderort. Där blev de utsatta för vad tingsrätten menar ”närmar sig ren tortyr” i tio timmar.

Butiksägaren och ytterligare tre män ville med hjälp av hot, tortyr och misshandel få pojkarna att erkänna att de låg bakom ett inbrott som hade ägt rum i butiken.

Pojkarna har vittnat om hur de utsattes för brutalt våld när de sa att det var oskyldiga. Men då de i stället sa att de var skyldiga fick de ta emot ännu mer slag.

Tingsrätten slog fast att pojkarna bland annat utsattes för så kallad skendränkning. De tvingades även dansa medan de blev slagna och spela sten-sax-påse om vem som skulle bli utsatt för misshandel härnäst.

Till en början var pojkarna efter händelsen så traumatiserade att de inte vågade berätta om det för någon. Men till slut började de berätta.

Två av männen dömdes i maj av tingsrätten till fängelse i två år respektive två år och fyra månader. En tredje dömdes villkorligt med samhällstjänst. Solnabon fick ett års fängelse. Samtliga nekade till brott och överklagade domen.

Även åklagare Agneta Isborn Lind överklagade.

– Tingsrätten rubricerade brotten som olaga frihetsberövande och olaga tvång. Jag vill ha det till människorov vilket innebär minst fyra års fängelse.

Förhandlingarna i hovrätten ägde rum förra veckan. Domen faller den 15 juli.

”Hjälpsam” tjuv stal av 84-åring

SOLNA En 84-årig kvinna hade tagit ut pengar i Solna centrum och var på väg hem till sin bostad i Sundbyberg när hon fick en gulvit vätska kletad på ryggen. I samma ögonblick kom en man fram för att ”hjälpa” till att torka bort sörjan, men i stället stal han kuvertet med pengar som kvinnan förvarade i sin väska. Hon upptäckte att det var borta först när hon kom hem, och ringde då polisen. Det hände i början av juni. Polisen har flera gånger varnat för tillvägagångssättet där tjuvar låtsas vara hjälpsamma för att komma nära och stjäla från sina offer.

SOLNA En kvinna i 30-årsåldern attackerades av en för henne okänd man vid Norra begravningsplatsen vid 21.30 i lördags kväll.

Mannen ska ha dunkat kvinnans huvud i en bänk och rivit henne. Polisen kom till platsen, skrev en anmälan om misshandel och skjutsade kvinnan till sjukhuset där hon fick göra en undersökning.

De tvingades dansa medan de blev slagna

Kvinna slagen vid begravningsplats