Tre döms för tortyrmisshandel – krävde bästa vännen på pengar

Tre män döms för att bland annat ha skendränkt offret, eller waterboardat som det också kallas.
Tre män döms för att bland annat ha skendränkt offret, eller waterboardat som det också kallas.
En 26-årig man döms för att ha kidnappat, torterat och försökt kräva sin bästa vän på pengar i en lägenhet i Vällingby. Med honom döms två 22-åriga män.
De tre männen ska ha bundit målsägaren vid en stol med buntband, misshandlat honom under flera timmar och skendränkt honom.

Det var i april förra året som målsägaren som bor i Skarpnäck skulle möta upp en av, vad han själv beskriver som, sina bästa vänner enligt domen. Vännen är den nu dömde 26-åringen.

De träffades i en lägenhet i Vällingby där de drack öl. Plötsligt kom de två 22-åriga männen in i lägenheten. Männen hade knivar i händerna och berättar för målsägaren att han är skyldig dem 100 000 kronor. 

De tre männen började då alla slå honom enligt tingsrättens dom. Männen lägger ut plast på golvet och binder fast målsägaren vid en stol med buntband.

Skendränkning

Målsägaren har i förhör berättat att han trodde att han skulle dö när han såg plasten på golvet.

Männen misshandlar honom tills han svimmar. Sedan tejpar de för hans mun, lägger en handduk över hans ansikte och skendränker honom genom att hälla vatten på hans huvud. Denna skendränkningsmetod brukar kallas för waterboarding.

Målsägaren berättade för männen att han inte hade några pengar att ge dem. 26-åringen föreslog då att målsägaren ska råna en matbutik och ge pengarna till männen.

Misshandeln fortsatte en längre tid och målsägaren förlorade medvetandet flera gånger.

Efter en stund sa de att de skulle ta ut honom i skogen. Men när männen leder honom ut ur lägenheten lyckas han fly och ta sig in hos en granne som kan ringa polisen.

Sålde sin vän

I det rättsliga efterspelet efter kidnappningen har det framkommit att målsägarens 26-åriga vän hade sålt honom för 30 000 kronor till de 22-åriga männen. Tanken var att de andra skulle få dela på de 100 000 kronorna som de försökte kräva målsägaren på.

26-åringen har i förhör sagt att han har känt offret sedan gymnasiet och att han är som en bror för honom.

Buntband och tejp hittade hemma hos en av de dömda männen.

Buntband, tejp och plastsäckar hittades hemma hos en av de dömda männen. Foto: Polisens förundersökning.

Tre döms till fängelse

Men nu döms den 26-årige Hägerstensbon till fängelse i fyra år och sex månader för människorov och grov misshandel mot sin tidigare vän.

Den 22-årige Jakobsbergsbon döms till fängelse i fyra år och åtta månader för människorov, grov misshandel och narkotikabrott. Den andre 22-åringen döms till fängelse i tre år för grov misshandel, människorov och ringa narkotikabrott.

Det finns misstankar om att fler personer ska ha deltagit i misshandeln. Dessa personer har däremot inte kunnat identifieras.

Alla de dömda männen förekommer sedan tidigare i brottsregistret. Männen nekar till alla rörande människorovet och misshandeln. En av de 22-åriga männen erkänner däremot ringa narkotikabrott.