Totalstopp för lån av e-böcker

Biblioteket har inte råd att låna ut e-böcker.foto: anna Wilson
Biblioteket har inte råd att låna ut e-böcker.foto: anna Wilson
Nu är det helt stopp för att låna e-böcker på Vallentuna bibliotek.

Pengarna i budgeten räcker inte.

Trots att biblioteket begränsat antalet e-lån för låntagarna kunde man inte häva de skenande kostnaderna. Nu är det helt stopp för e-lån på Vallentuna bibliotek september ut.

– Det är tråkigt. Vi trodde att det skulle räcka med att sänka spärren från fem till två lån per vecka och person. Men det gjorde det inte, säger Kurt Ek, bibliotekschef på Vallentuna kommun.

För några veckor sedan stod det klart att budgeten för e-lån var på väg att slå i taket. Varje nedladdning kostar biblioteket 20 kronor och just i Vallentuna har e-lånen ökat dramatiskt.

– Vi blev litet tagna på sängen. Vi har ju inte koll på de här lånen på samma sätt som på fysiska lån. De lever ett eget liv i och med att folk sköter dem själva, säger Kurt Ek.

Han tror att det är skolorna som står för den största låneökningen.

– Skolorna gör reklam för och propagerar för e-bokslån. Men vi måste utvärdera mera, säger han.

Företaget Elib distribuerar e-böcker till Vallentuna kommun, som Lokaltidningen Mitt i Vallentunasteget tidigare rapporterat om. Företaget är den enda e-boksdistributören i landet som jobbar mot bibliotek.

Vallentuna, Ekerö, Sigtuna och Vaxholm kommuner har ett gemensamt avtal med Elib.

Det är i Vallentuna som lånen skjutit i höjden, men även de andra tre kommunerna har tillfälligt stoppat e-lånen.

Dags att köa till nya förskolor

Ormsta/Kragstalund Två helt nya förskolor är under uppbyggnad. I vår slår förskolan Kragstatrollet i södra Vallentuna upp sina portar för 100 barn. Bygget har tidigare kallats för Kragstadungen. I mitten av mars ska verksamheten vara igång, enligt kommunen. Några månade senare, i augusti öppnar förskolan Vintergatan i Ormsta. Också den med plats för 100 barn.

Den som vill ha plats på någon av förskolorna kan redan nu ställa sig i kö. Kragstatrollet drivs av ett Bergatrollets personalkooperativ och Vintergatan av Aktiva förskolor.

Vi blev lite tagna på sängen.

Sarah fick ett wild card av idoljuryn

Vallentuna Vallentuna­tjejen Sarah Mathisen tog sig vidare i den tv-sända musiktävlingen Idol i helgen.

Juryn gillade hennes framträdande men tittarnas röster räckte inte för en plats i sluttävligarna. Men i helgens tv-sändning fick hon ett så kallat wild card av juryn. Nu är Sara Mathisen en av tolv tävlande om titeln ”Idol 2013” och ett skivkontrakt.