Totalt befriat från julstämning

Inne i gallerian glittrar det – men utomhus är det mörkt och dystert. Många vill att kommunen sätter upp en julgran.
Inne i gallerian glittrar det – men utomhus är det mörkt och dystert. Många vill att kommunen sätter upp en julgran.
Stjärnorna tänds i Västertorp inför varje jul.
Stjärnorna tänds i Västertorp inför varje jul.
Jultomten på väg upp till en bostad på Störtloppsvägen.
Jultomten på väg upp till en bostad på Störtloppsvägen.
Marianne Lagercrantz gillar girlangerna i Västertorp.
Marianne Lagercrantz gillar girlangerna i Västertorp.
Julstämningen varierar i söderort. I Västertorp glittrar och glimmar det – men på Liljeholmstorget är det vardagsgrått.

Varför finns det inte ens en julgran? undrar många.

En strof ur 80-talslåten ”Vintersaga” dyker upp i skallen när man korsar Liljeholmstorget: ”Det är då som det stora vemodet rullar in…”. Här är allt klätt i grått – inte den minsta lilla lampa i träden. Ska man få julstämning blir det till att knata in i gallerian eller möjligen mingla hos julgransförsäljaren borta vid tvärbanan.

Årstadalsbon Camilla Lindberg och många andra undrar varför det ingen ljusbeklädd julgran tronar mitt på torget.

– En stor gran vore inte helt fel. Det är alltid trevligt med julpynt … och så snö förstås. Men det sista kanske är svårare att ordna, säger hon.

Granar är det enda som kommunen bekostar i dekorationsväg, så frågan är varför inte en stor knutpunkt som Liljeholmstorget har någon.

– Jag vet inte vad det beror på. Enligt kontraktet med entreprenören ska det finnas en gran på Liljeholmstorget, men det har varit problem med gatubeläggningen på torget och det är kanske det som gjort att man valt att inte sätta dit någon, säger Mikael Freiman, enhetschef vid trafikkontoret, och tillägger att den som kan julgransfrågan bäst är sjukskriven.

Älvsjö stationsplan är också en plats där man saknat en skimrande julgran i flera år. Där sägs orsaken vara den pågående ombyggnaden.

– Det skulle se så trevligt och välkomnade ut med en gran. Det enda gröna man ser när man kliver av pendeln är stationsbyggnaden, säger Älvsjöbon Eva Söderlund.

I Västertorp har man haft en kommunal gran de senaste åren, men i år är det ovisst om den kommer upp på grund av stambyte i fastigheterna och byggbodar på torget. Företagarföreningen har dock som tradition att lysa upp centrumgatan med ljusgirlanger och stora stjärnor.

– Jag blir helt överlycklig när girlangerna kommer upp. Det är som att promenera på en gata i Italien, säger Västertorpsbon Marianne Lagercrantz.

Systrarna Annica Battistich och Pia Tjernell, som sedan 31 år driver butiken Piggelina på Störtloppsvägen, tycker att julstämning i centrumet är viktigt.

Sedan flera år tillbaka sätter de själva upp en tomte som klättrar med sin säck på husfasaden, något som drar många barns blickar till sig.

– Vi hade en idé för sju år sedan att Västertorp skulle bli som Candy Cane Lane i Amerika, dit folk vallfärdar för att titta på julpyntet. Vi fick inte med oss alla på tåget, men det hade varit himla häftigt, säger Pia Tjernell.

Fakta

Här står det julgranar

Hägersten-Liljeholmen:

Erik Sergersälls väg.

Nybohovstorget.

Svandammsplan.

Mälarhöjdens torg.

Axelbergs torg.

Hägerstensåsens torg.

Fruängens centrum.

Älvsjö:

Kristalltorget.

Örby allé.

Klackvägen.

Armborstvägen.