ANNONS

Alla stölder förtar glädjen med lotten

När Alf Bengtsson kommer till sin kolonilott är han alltid rädd att det ska ha varit inbrott. Anki Wahlén och Katarina Nordgren är också oroliga efter­ alla inbrotten.
När Alf Bengtsson kommer till sin kolonilott är han alltid rädd att det ska ha varit inbrott. Anki Wahlén och Katarina Nordgren är också oroliga efter­ alla inbrotten.
Under sommaren har en inbrottsvåg dragit fram över Södermalms koloni­områden. Det har varit allt från stulna plånböcker till totalt rensade stugor och oinbjudna nattgäster.

Nu har kolonisterna fått nog.
ANNONS

I sommar har inbrotten och inbrottsförsöken varit värre än någonsin, enligt kolonilottsägarna i Eriksdalslunden. Ett 15-tal stugor har utsatts för inbrott, stölder och inbrottsförsök.

Så sent som förra helgen var det inbrott i några av stugorna längst ner mot träbryggan.

– Vi har polisanmält allting, men vet inte riktigt hur vi ska förhålla oss till det här. Att gå vakt under nätterna kan ju bli väldigt kostsamt, säger Carl Gustav Malmgren som är ordförande i föreningen.

Katarina Nordgren är en av dem som har drabbats. I juli bröt sig någon in i hennes stuga och länsade den på allt. Några dagar därefter krossade någon en fönsterruta.

– Allt som var löst var borta, tallrikshyllan var helt länsad. Till och med min stråhatt hade de tagit. Det känns jättetråkigt, även om sakerna inte har så mycket värde så har de ett stort personligt värde för mig, säger hon.

Efter det senaste inbrottet kände Katarina att hon var tvungen att göra något åt situationen. Hon skaffade ett larm, lås och säkerhetsgrind till sin kolonistuga.

– Jag har haft inbrott omkring tre gånger varje år de senaste tio åren. Man har väl varit lite för naiv.

Även andra kolonilottsföreningar på Södermalm har upplevt att problemen med inbrott och stölder har eskalerat under sommaren.

– Det har varit mer än normalt. Vi brukar inte ha inbrott under sommaren, utan mer under sen höst och tidig vår. Självklart är det obehagligt, och vi uppmanar våra medlemmar att vara extra uppmärksamma, säger Marianne Erixson,­ ordförande i Tanto Södra koloniområde.

ANNONS

Alf Bengtsson hade ett inbrottsförsök i sin stuga i Eriksdalslunden i slutet av augusti. När han kom till lotten var bommen på dörren uppbruten. Numera är det med rädsla han kommer till sin lott.

– Jag är alltid jätterädd innan jag ser att allt är i sin ordning. Lusten att odla har fått sig ett stänk av olust, säger han.

Enligt Niklas Janlén Södermalmspolisen är inbrott i kolonistugor ingenting som hamnar högt upp på prioriteringslistan. Bostadsinbrott prioriteras före.

– Vi har det självklart i åtanke när vi patrullerar i området. Men det är inget vi kan lägga insatser på. Vi är dock medvetna om att kolonilottsägarna vill ha någon form av samverkan med oss kring detta, så det tittar vi på, säger han.

Fakta

Totalt har inbrotten i stan minskat

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.