ANNONS

Tövädret räddade svanen i Öringesjön

Öringesjön svanar
Tövädret lockade många svanar till Öringesjön på torsdagen.
Boende vid Öringesjön i Tyresö larmade på onsdagen om en skadad svan som tycktes sitta fast i isen. Den syntes ännu på isen på torsdagens morgon, men när viltrehabiliterare kom till platsen simmade många svanar fridfullt i sjön.
ANNONS

– Vi kom dit på torsdagseftermiddagen. Vi hittade en grupp med knölsvanar och sångsvanar, men ingen skadad svan. Vi har varit runt viken och tittat med kikare, säger Victor Persson vid Stockholms Vildfågel Rehab.

Den vuxna svan som boende under ett dygns tid hade sett kämpa och flaxa på isen satt förmodligen fast i en fiskelina eller liknande, tror Victor Persson.

– Det är ganska vanligt att fåglar fastnar i fiskelinor, nät och annat trassel.

Olof Ryderberg, som bor vid sjön, tror att tövädret räddade svanen.

– Ja, det har ju blivit lite varmare sedan igår. På sjön har jag sett runt 25 svanar idag. De verkar ha det bra allihopa.

Stockholms Vildfågel Rehab får runt 100 påringningar årligen om fastfrusna svanar.

– Jag skulle säga att ungefär 70 av dem är ungsvanar som tar sig loss själva. Resten är vuxna svanar. Om de sitter fast har de ofta inte frusit fast, utan då är det något annat som har hänt. Några av dem brukar ha fiskelinor eller liknande runtom sig.

ANNONS

Victor Persson påpekar att många svanar som tycks sitta fast inte gör det.

– En svan som är fast slåss för sitt liv, det är bra att veta. Den gjorde den här svanen, men den måste ha kommit loss på egen hand.

– Och en frisk och välnärd svan på sin väg söderut kan mellanlanda och vila på isen i ett till två dygn innan den flyger vidare. Det behöver inte innebära att svanen har problem.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.