Tove Alsterdal släpper ny bok

I dag släpper Tove Alsterdal, uppvuxen i Jakobsberg, sin fjärde roman Vänd dig inte om.

Hallå där, Tove Alsterdal, aktuell med nya boken Vänd dig inte om. Vad handlar den om?

– Den utspelar sig på Beckombergaområdet. Jag har själv jobbat på Beckomberga sjukhus och har alltid velat skriva något som utspelar sig där.

– Historien kretsar kring en man som flyttar in i ett av de nya flotta radhusen tillsammans med sin nya, unga fästmö. Samtidigt blir han stalkad av sitt ex och en kväll blir han mördad utanför affären. Det enda vittnet är en tiggare, men hon är spårlöst försvunnen.

Vad betyder det att du själv har jobbat på Beckomberga?

– Därifrån finns det historier som jag har burit med mig sedan dess och har präglat mig. Det var en viktig upplevelse i livet att jobba där, i gränslandet på något sätt.

– En annan sak som triggat mig att sätta igång var under arbetet med min förra bok. Där är huvudpersonen en arkitekt som arbetar med att rita radhus. När jag var där i Beckomberga så såg jag att ett av byggbolagen skrivit ”Vi bevarar idyllen i Beckomberga” på en skylt, det fick mig att fundera över vem som har rätt att skriva en plats historia.

Varifrån kommer din inspiration?

– Vissa historier känns viktiga att skriva om. Ett annat stråk i romanen är vittnet utanför butiken, tiggaren. Vi går alla förbi tiggare varje dag. En del blundar, andra säger hej. Oavsett väcker de väldigt mycket känslor. Men det är inte bara så att vi ser dem, de ser också oss. Det sätter i gång något hos mig, en lust att få gå på djupet.

– Och samtidigt få skriva en spännande berättelse så klart!

Fakta

Prisad för Jakobsberg-deckare

Tove Alsterdal är född i Malmö 1960 och har delvis vuxit upp i Jakobsberg.

Hon har skrivit en lång rad dramatik och filmmanus samt facklitteratur.

De senaste åren har hon skrivit flera deckare.

Hennes förra bok, Låt mig ta din hand, utspelar sig i Jakobsberg och utsågs 2014 till bästa svenska kriminalroman av Deckarakademin.

Hennes fjärde roman, Vänd dig inte om, släpps 25 augusti.