Tove får mobilmast precis vid uteplatsen

Tove Buhe-Stam tycker att informationen om bygget har varit för dålig och har nu startat en namninsamling för att stoppa masten.
Tove Buhe-Stam tycker att informationen om bygget har varit för dålig och har nu startat en namninsamling för att stoppa masten.
Just nu byggs mobiltelefoninätet ut med ett 20-tal nya master runt om i Nacka. Men kommunens information når inte alltid grannarna.

Det har retat Eknäsbor som plötsligt får en mast utanför husen.

När Tove Buhe-Stam kom hem från en resa upptäckte hon att något höll på att byggas precis vid hennes hus i Eknäs. En betongplatta höll på att gjutas och det låg metalldelar staplade intill. När hon kontaktade kommunen fick hon veta att det var en ny 24 meter hög mast för mobiltelefoni som skulle uppföras – ungefär 40 meter från bostäderna och precis intill en lekplats och en fotbollsplan. Men varken hon eller någon av hennes grannar visste om bygget.

– Folk trodde att jag skämtade när jag berättade det. Vi har inte fått någon information alls, de har kört över oss.

Masten byggs nedanför en kulle och ovanför ligger flera bostadshus. När masten är klar kommer dess topp att vara i höjd med husens balkonger och mitt i blickfånget från bostadsrättsföreningens uteplats.

– De borde ha haft ett möte med oss, eller åtminstone skickat information till bostadsrättsföreningens styrelse. Jag förstår att tekniken behövs, men det här är ingen bra plats att bygga masten på, säger Tove Buhe-Stam.

Cathrin Bergenstråle (M) är ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden som beslutade om att ge masten bygglov i januari i år. Hon beklagar att Eknäsborna upplever att de inte har fått tillräcklig information, men säger också att kommunen hade informerat om planerna via en annons i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

– Det är så det går till. Då har alla tid på sig att lämna in synpunkter, men från grannarna kom inga.

Men räcker en liten annons längst bak i tidningen?

– Det kan man diskutera. Men det är det lagen säger att vi måste göra. Det här är ett av väldigt många ärenden vi har om mobilmaster, och det blir rätt ogörligt att ta personlig kontakt med alla som berörs. Men jag ska se om det finns något annat sätt att göra det här på, som är rimligt. Vi vill inte att människor ska känna att de inte känner till saker som de borde känna till.

Tove Buhe-Stam har börjat samla in namn bland grannarna och nästan alla har skrivit på.

– De har gjort ett jättemisstag. Jag tror att det kommer att vara jättesvårt att stoppa, men vi kommer att kämpa. Gör de så här utan att någon säger emot så kommer de att fortsätta, säger hon.

Mobilmasten i Eknäs är en av åtta i kommunen som har beviljats bygglov i år. Ytterligare tio master väntar på att få bygglov beviljat, bland annat i Neglinge, Björknäs och Velamsund.