ANNONS

TP startar lag för flyktingbarn

Fotbollen är ett bra verktyg för integration.

Det menar Tullinge TP som nu startar ett nytt lag för ensamkommande flyktingbarn.
ANNONS

I fredags var det premiärträning för Tullinge TP:s nya fotbollslag på Brantbrinks IP. Ett 15-tal ensamkommande flyktingbarn tränade fotboll tillsammans för första gången med en egen tränare.

Det var startskottet för ett långsiktigt projekt med sikte på att slussa ut ensamkommande flyktingbarn i föreningslivet i Botkyrka.

– Till att börja med ska de spela i ett eget lag, men förhoppningen är att de längre fram ska kunna slussas ut till andra lag när de lärt sig mer svenska, säger Siyamend ”Sibbe” Turanli som leder projektet.

Tjejer och killar mellan 13 och 17 är välkomna att vara med och träna med det nystartade laget. Träningen kommer att bedrivas på svenska, utan tolk.

– På så sätt lär de sig språket snabbare, säger Turanli.

Tullinge TP har under en längre tid försökt att plocka in ensamkommande flyktingbarn i sina lag eftersom de har märkt att de ofta håller till på fotbollsplanerna på fritiden.

Men i dag har inte föreningen de resurser som krävs för att ta med dem direkt i ett lag, eftersom det behövs mer stöttning för spelare som inte kan språket.

För att ingen ska missa chansen att få bli del av föreningslivet har de därför startat upp det nya laget.

– Även om de får ett eget lag till att börja med är ju inte tanken att segregera dem, utan det är ett steg på vägen mot integration, säger Sibbe Turnali.

ANNONS

Men projektet kommer inte enbart att handla om fotboll. Varje månad är det tänkt att föreningen ska låta ungdomarna i laget testa på andra sporter också.

– Det kan ju vara så att någon tycker att till exempel badminton är roligare än fotboll och då kan de slussas in där i stället. Vi har också som mål att se till att alla i laget är simkunniga till nästa sommar, säger Sibbe Turanli.

Till att börja med kommer projektet att pågå fram till april nästa år. Men tanken är att det ska vara mer långsiktigt än så.

– Föreningslivet kan ge de här ungdomarna ett bredare socialt nätverk och de kan på så sätt integreras och lära sig språket snabbare. Fotbollen är bara ett verktyg för integration, säger Sibbe Turanli.

Med det nystartade projektet för ensamkommande flyktingbarn i Tullinge har även föreningen en förhoppning om att kunna inspirera andra.

– Det bästa vore om fler i Botkyrka och Stockholm startade liknande projekt, säger Sibbe Turanli.

Tullinge TP:s senaste tillskott är laget som välkomnar ensamkommande tjejer och killar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.