Träd fälldes på kommunens mark

Vid Villa Söderås har nästan alla träd huggits ner. Däribland runt 20 träd på Lidingö stads mark, vilket nu har polisanmälts

Polisen har de senaste åren fått in flera sådana ärenden – men det är svårt att bevisa brott.

Som Lidingö Tidning berättade i fredags polisanmälde Lidingö stad förra veckan att runt 20 träd kapats på kommunens mark, vid Villa Söderås. Enligt skogsvårdare Bertil Sandberg är ingreppet ett av de mest omfattande på stadens mark han varit med om.

– Ja, och ett av de fräckaste. Det är deras ansvar att höra efter och ta reda på var tomtgränsen går, sa han i fredagens LT.

Merparten av de träd Villa Söderås beslutade sig för att ta ner stod på anläggningens egen mark. Bland dessa fanns dock även den biotopskyddade lindallén – där det krävs tillstånd från länsstyrelsen för att fälla.

Men Dan Liljeström, som ansvarar för renoveringen vid Villa Söderås, betonade i fredagens LT att det finns en plan för tomten och huset. Tanken var heller inte att ta ner alla träd, enligt honom, men många visade sig vara i dåligt skick.

– Biotopen är viktig, men säkerheten för människor är viktigare. Vi har skickat in en ansökan till länsstyrelsen nu, sa Dan Liljeström.

Det är generellt svårt att få någon ställd till svars för olovliga trädfällningar. Av de fyra polisanmälningarna angående skadegörelse på kommunens mark som gjordes i våras har tre lagts ner. Men nu återupptar polisen förundersökningen rörande trädfällningen i Mölna.

– Jag kommer att höra kommunen och personerna i utredningen igen, så får vi se var det landar, säger Carina Berg, förundersökningsledare på Lidingöpolisen.

Varför läggs så många liknande förundersökningar ner?

– Skadegörelse är ett uppsåtsbrott och det måste gå att styrka. Uppsåt har man väl om man tar ner träden, men i många fall är det en firma som gjort det och deras uppsåt är tveksamt. Man kan diskutera om det handlar om anstiftan till skadegörelse från uppdragsgivaren, säger hon.

Anstiftan till skadegörelse låter inte som ett högprioriterat brott hos er?

– Nej, kanske inte men det kan handla om mycket pengar, och träden betingar ofta stora värden.

Så – är det ett erkännande som krävs?

– Ja, men även någon form av stödbevisning, i princip att någon ser att de fäller och sedan vill vittna om det, säger hon.