ANNONS

Trädgård på nytt spår – men i mindre skala

Philippe Olsmeyer ser fram emot att utveckla den nya platsen.
Philippe Olsmeyer ser fram emot att utveckla den nya platsen.
Nya Trädgård på Spåret är mer tillgängligt.
Nya Trädgård på Spåret är mer tillgängligt.
Efter bosättningar och nedskräpning vid Skanstull ser Trädgård på Spåret fram emot en nystart. Nu tar föreningen plats på spåret nedanför Södersjukhuset.
ANNONS

Föreningen Trädgård på Spåret startade 2012 med gemensamhetsodling på de gamla spåren vid Erikdsalsbadet. Den blev snabbt omtyckt och växte med många medlemmar.

Samtidigt var platsen inte optimal. Den låg lite undanskymd, det var svårt att få vatten och el. Föreningen fick problem med otillåtna bosättningar runt omkring och allmän nedskräpning.

Vem skulle ta ansvar för problemen – föreningen eller exploateringskontoret som de hyrde marken av? Frågan var svårlöst.

– I början av 2017 sa vi upp kontraktet, berättar en av grundarna Philippe Olsmeyer.

Ville fortsätta det goda arbetet

Även om föreningen sa upp kontraktet och lämnade platsen hade den inga tankar på att lägga ner det som i grunden var så uppskattat.

– Det är en bra sak. Det finns en längtan att ta hand om områden som behöver hjälp att bli fina. Det är en gemenskap, som samlar många i olika åldrar, och behövs som alternativ till privata kolonilotter, säger han.

Den nya platsen är mindre och annorlunda. Philippe Olsmeyer hoppas att problemen minskar, eftersom platsen är mer öppen.

– Vi kommer inte arrendera utan ha en annan modell, som gör att staden måste ta hand om marken. Det är bättre, tror Philippe Olsmeyer.

Trädgård på Spåret vill börja lugnt och se hur stort engagemanget är.

ANNONS
ANNONS