ANNONS

Tolv träffar efter dna-sökning i spädbarnsfallet

Flickan ligger begravd vid Kungsängens kyrka.. På gravstenen: "Okänt flickebarn". Spädbarnsmordet.
Flickan ligger begravd i Kungsängen. Hon fick aldrig något namn.
Kalla fall-gruppen har fått träffar på tolv personer som kan vara föräldrar eller barn till den okända dna-profilen från spädbarnsmordet i Upplands-Bro 2002.
– Nu kommer vi kartlägga varje individ, säger Mats Pettersson.
ANNONS

Sent i går kväll fick polisens kalla fall-grupp i Stockholm svar på familjesökningen som gjorts av Nationellt forensiskt centrum, NFC.

Den okända dna-profilen som NFC sökt på tillhör den kvinna som är mamma till flickan som hittades död i Brunna 2002.

Resultatet blev tolv namn på personer som kan vara föräldrar eller barn till kvinnan. Det blev även träff på 67 personer som kan vara hennes syskon. Det handlar alltså om personer som tidigare begått brott och blivit topsade – och på så sätt hamnat i dna-registret.

– Nu måste vi titta närmare på det här och fördjupa oss i det, säger Mats Pettersson som är förundersökningsledare för polisens kalla fall-grupp i Stockholm.

Kommer gå vidare med fynden

Metoden är trubbig och det är inte ett exakt resultat. Analyssvaret kan göra att man hittar familj och släktingar, men det kan också vara personer som faktiskt inte är släkt med dna-profilen.

– Man söker lite bredare och det kan vara personer vars dna har vissa likheter, men det är ändå så pass intressant att det är något för oss att gå vidare med, säger Mats Pettersson.

Är det personer som tidigare dykt upp i utredningen? 

– Det vill jag inte kommentera just nu, säger Mats Pettersson.

Han vill inte heller säga något om var i landet personerna finns, men nästa vecka kommer gruppen börja titta på vilka de här personerna är och kartlägga varje individ.

ANNONS

– Nu kommer vi ha möten med specialister och prata igenom det här resultatet. Sedan när vi analyserat varje ärende och kartlagt personerna går vi vidare beroende på hur vi graderat dem. Vi sätter igång nästa vecka och sedan kommer det ta en tid.

Många träffar på rånmordet

Även i det andra fallet som skickats till NFC för dna-analys, rånmordet på Odengatan 1998, har man fått träffar i dna-registret. Totalt 107 personer som kan vara föräldrar eller barn till gärningsmannen. Syskonspektrumet till rånmördaren består av 68 matchningar i dna-registret.

– Det låter som att det är gigantiska mängder. Men å andra sidan, till skillnad från spädbarnsmordet där vi inte har några iakttagelser och begränsat med data, finns det både vittnen och mer data från platsen, säger Mats Pettersson.

NFC tar nu tag i de andra kalla fallen som står på tur för en familjesökning i dna-registret: samlaren i Nacka, nedgrävda kroppen i Salem och skelettdelarna i Saltsjö Boo.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.