Hennes 17-åriga son föll offer för rånarna

Camilla Karlssons son rånades i höjd med Haninge brandstation på lördagskvällen.
Tyresöbon Camilla Karlssons son blev rånad nedanför Brandbergen.
17-åriga Tyresöbon "Linus" blev nyligen rånad av två ungdomar i Haninge.
– De tvingade mig att dra av min parajumper-jacka och en av dem visade något som verkade vara en kniv i byxorna, säger han när Mitt i träffar honom och hans mamma Camilla några dagar efter rånet.
Ungdomsrånen i Haninge har mer än fördubblats över två år.

Linus och Olle heter egentligen något annat.

Enligt Brottsförebyggande rådets statistik ökar ungdomsråden dramatiskt i både Haninge och Huddinge, vilket Mitt i berättat. Även i delar av söderort och västerort ser polisen en rånvåg.

Förrförra helgen rånades ytterligare fyra ungdomar i Haninge, och Mitt i har träffat två av dem. Familjerna väljer att gå ut i tidningen eftersom de tycker att det gått för långt.

Det var sent på lördagskvällen när 17-åriga Linus och två kompisar hade ätit på McDonalds på Vendelsövägen och de skulle gå till Söderby tillsammans. 

Rånarna var maskerade

I höjd med Haninges brandstation nedanför Brandbergen dök plötsligt två ungdomar upp. Båda var maskerade med bandanas.

– De tvingade mig att dra av min parajumper-jacka, och en av dem visade något som verkade vara en kniv i byxorna. De sade att jag hade slagit deras kompis brorsa, men det var vara för att de skulle ha en anledning. Jag hade inte en aning om vilka dem var, säger Linus.

– Även min silverring försökte de dra av, men det gick inte.

Mitt i träffar Linus och hans mamma Camilla Karlsson hemma i Tyresö några dagar efter rånet.

– Folk undrar hur jag kan låta min son vara ute i en parajumperjacka på kvällen i Haninge. Men han är 17 år snart, han måste ju kunna vara ute och klockan var inte så sent, runt 22. Som mamma blir man så fruktansvärt less att detta sker, säger Camilla.

Har rånats tidigare

Det är inte första gången Linus rånas. Han har rånats på jackan, på kepsen och på mopeden utanför Trångsunds ishall och i Tyresö.

– I dag finns det dyra jackor som inte fanns förut och därför rånar unga varandra. Det jag varit orolig för är att jag skulle bli hotad i skolan efteråt av rånarna, men det verkar inte som att de går på min skola, säger Linus.

Camilla Karlssons son blev rånad i Haninge.

Camilla Karlssons son blev rånad i Haninge.

Vad händer med jackorna, tror du?

– Jag tror att man behåller dem i någon vecka, och sen säljer dem.

Olle rånades av sex stycken

I en skogsglänt i Åbylund i Västerhaninge rånades Innas 14-åriga son Olle på både parajumperjackan, de nya skorna och mobiltelefonen förrförra söndagen – mitt på ljusa dagen.

– Han såg halvt naken ut när jag såg honom, berättar Inna.

Olle hade spelat fotboll på Hanvedens idrottsplats i Västerhaninge, och var på väg hem till Åbylund när han märkte hur ett tiotal killar började följa efter honom efter ett tag.

Ungefär hälften hade maskerat sig. Olle förstod att något var på väg att ske, han ringde sin mamma, men killarna hann dra in honom i ett skogsbryn innan han var hemma.

– De var sex stycken som var delaktiga till slut. Jag vågade inte skrika för jag visste inte vad de skulle göra. Tre av dem utförde själva rånet. En av dem tog skorna, en annan tog mobilen och jackan. De frågade om mitt kodlås till mobilen och vad min pappa hette innan de drog, säger Olle.

Reportaget fortsätter under faktarutan.

Fakta

Så ser det ut i region Stockholm och i södra länet

Rån mot personer under 18 år med eller utan skjutvapen, och utomhus eller inomhus, i region Stockholm

2018: 728

2017: 597

2016: 457

2015: 398

*I region Stockholm ingår Stockholms län och Gotland.

Haninge kommun:

2018: 35

2017: 32

2016: 13

2015:  15

Huddinge kommun:

2018: 39

2017: 32

2016: 21

2015: 12

Botkyrka kommun:

2018: 24

2017: 26

2016: 21

2015: 7

Salems kommun:

2018: 7

2017: 4

2016: 6

2015: 1

Tyresö kommun:

2018: 8

2017: 7

2016: 6

2015: 2

Värmdö kommun:

2018: 3

2017: 3

2016: 2

2015: 3

Nacka kommun:

2018: 36

2017: 38

2016: 26

2015: 15

Källa: Brottsförebyggande rådet, BRÅ

Vi träffar Inna och Olle i skogsbrynet i Åbylund nära deras hem, där rånet skedde.

Rånet har gjort att Olle håller sig hemma från skolan. Han klarar inte av att gå dit. Rädd för att någon vet vad som hänt, eller att någon ska hota honom.

"Olle" Innas son ”Olle” rånades nära hemmet i en skogsglänt i Åbylund förra söndagen.

”Olle” Innas son ”Olle” rånades nära hemmet i en skogsglänt i Åbylund, Västerhaninge, förra söndagen.

– Det är kläder, skor och mobiltelefon för nästan 12 000 kronor som är borta, säger Inna, som är frustrerad.

– När jag först pratade med polisen tyckte de inte att detta var så allvarligt. Då blev jag förbannad. Jag har sagt att de de inte får lägga ner det här, och jag hoppas verkligen de tar det på allvar. De försöker få fram vilka de tre ungdomarna var som utförde själva rånet, men jag tycker det går för långsamt, säger Inna.

Rånet i skogsglänten i Åbylund förra söndagen skakar både "Olle" och hans mamma Inna.

Rånet i skogsglänten i Åbylund förra söndagen skakar både ”Olle” och hans mamma Inna. 

Parajumper- och Canada Goose-jackor är märkesjackor värda från 3 000 ända upp till 12 000 kronor och är hett villebråd i många ungdomskretsar.

Långt ifrån alla har råd med jackorna – men alla känner till symbolvärdet i dem.

Det är jättesvårt att komma åt detta.

Rånen är ofta hänsynslösa. Ungdomarna lämnas kvar utan jacka i kylan och inte sällan hotas de någon dag efteråt av rånarna.

Förutom dyrbara jackor är det mobiltelefoner, klockor och plånböcker unga rånar varandra på. Även märkeskepsar och skor är eftertraktat.

Lars-Göran Rehn, operativ koordinator på Haningepolisen, säger att ungdomsrånen sker över hela kommunen just nu, och han medger att det är ett svårlöst problem.

– Det är jättesvårt att komma åt detta. Då hade vi behövt jobba mer civilt ute i kommunen, men det är en resursfråga och vi mäktar inte med det i dag, säger han.

Var sker rånen främst?

– Runt pendeltågsstationen i Västerhaninge, vid rulltrapporna vid Handens pendeltågsstation, Poseidons torg och busshållplatserna i Vendelsö.

Men vad ska familjer göra då?

– Det enda man kan säga är att ungdomar inte ska vara på fel plats vid fel tidpunkt. Men jag förstår föräldrarnas frustration.