Träffpunkt ersätts – med en anställd

Östermalms stadsdelsförvaltning ­sparar pengar och lägger ner all verksamhet på Fristaden.

I stället startas Startpunkten, även det en verksamhet för människor med psykisk ohälsa.

Men till en tredjedel av kostnaden.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om det ansträngda ekonomiska läget för Östermalms socialtjänst. I år går man back tio miljoner kronor och flera åtgärder har gjorts för att spara pengar.

En av dem är att avveckla verksamheten från förvaltningens sida på Fristaden, en träffpunkt för människor med psykisk ohälsa.

Fristaden har fram till nu drivits tillsammans med Norrmalms stadsdelsförvaltning efter att man tidigare har slagit ihop verksamheterna Lotsen och Balder.

– Vi har valt att flytta tillbaka vår del av verksamheten till Östermalm. Vi måste göra en billigare variant för att klara av det kärva ekonomiska läget, säger Anna-Lena Christensson Österberg, avdelningschef vid Östermalms socialtjänstavdelning.

Tidigare kostade Fristaden lite mer än en miljon kronor om året. Startpunkten kommer bara kosta en tredjedel.

Men till skillnad från Fristaden har Startpunkten bara en anställd, är ingen möteslokal och saknar kök.

– Vi kommer att rikta in oss på friskvårdsverksamhet, där vi kommer att ha olika aktiviteter för deltagarna, som stavgång, gympa och utflykter i naturen. Vi kommer även ha föreläsningar om hälsa och friskvård, säger Marianne Wickman, aktivitetssamordnare och ensam anställd vid Startpunkten.

Startpunkten ska även samarbeta med Idrottshögskolan GIH, men det är ännu oklart exakt hur det samarbetet ska se ut.

Christer Jerström, föreningskonsulent på Riksförbundet för social och mental hälsa (RSMH), som varit med och drivit Fristaden, är kritisk till avvecklingen.

– Man naggar de här verksamheterna i kanten hela tiden. Det är också oerhört jobbigt för människorna som besökte Fristaden att behöva flytta på sig igen, de har behövt flytta runt mycket nu på Östermalm. Det tycker jag är för jävligt, säger han.

Fakta

Startpunkten

Startpunkten Öster­malm är öppen alla vardagar, måndag till torsdag klockan 13–16 och fredagar klockan 13–15.

Verksamheten på Startpunkten Östermalm har redan kört igång.

Formell invigning blir det i lokalerna på Sandhamnsgatan 8 den 7 november.

Källa: Östermalms ­stadsdelsförvaltning.