Träffpunktenbeslut skjuts upp – men de äldre ska ändå demonstrera

Träffpunkten ligger i dag på Allévägen 10 i centrum.
Träffpunkten ligger i dag på Allévägen 10 i centrum.
I ännu en fråga väljer Vallentunas ledande politiker att lyssna på protesterna.
Beslutet att flytta på Träffpunkten till Novas nya lokaler skjuts upp.
– Vi måste backa, så är det ibland, säger kommunstyrelsens ordförande Parisa Liljestrand, M.

Det var i förra veckan som det blev känt att kommunen vill flytta verksamheten på Träffpunkten, som i dag finns på Allévägen 10 i centrum, till andra sidan järnvägen. I samband med att Nova får nya lokaler är tanken att Träffpunkten ska flytta med. Dessutom ska kultur- och fritidsförvaltningen ansvara för verksamheten i stället för socialförvaltningen, som den lyder under i dag. Beslutet skulle fattas på måndagens kommunfullmäktige.

Förslaget har lett till starka reaktioner. Till dem som inte tycker om det hör Karl-Axel Olsson

– Alla som går dit har tagits på sängen av beskedet. Det står vackert om att integrera äldre och ungdomar och om att flytta över till kultur och fritid. Men det har inte skett någon information.

Det var Karl-Axel Olsson som ägde lokalen på Allégatan och hyrde ut den till Företagarcentrum. Han överlät den sedan till kommunen.

– Till ett mycket förmånligt pris under förutsättning att Träffpunkten skulle vara kvar. Det finns skrivet. Om de flyttar till gamla Elverkets lokal måste äldre gå över järnvägen med rollator. Då fastnar de väl i spåret.

Protesterna ledde i går till att Alliansen gick ut med ett pressmeddelande om att frågan bordläggs eftersom de ”noterat att många av de föreningar som är berörda av flytten upplever att informationen och dialogen varit för knapphändig”. Därför blir det i stället ”dialogmöten” i höst .

– Några har hört av sig och känner att det varit bristfällig information, säger Parisa Liljestrand, M. Det är viktigt att föreändringar föregås av en bra dialog och att man lyssnar in varandra. De som ska vara med och bygga den nya Träffpunkten måste vara med. Så vi behöver backa tillbaka, så är det ibland. Ibland måste klara av att göra det.

Social rättvisa

Men demonstrationen blir av ändå.

– Vi avblåser inte. Jag har träffat de berörda och vi gör en stor demonstration. Vi samlas på Tuna torg klockan halv fyra på måndag, innan fullmäktige. Det kommer att bli saftigt! Vi är inte motståndare till förändringar. Jag vill inte ha någon konfrontaion. Men man måste tänka på att social rättvisa även gäller äldre.