3,5 miljoner för cykelvägen: ”Det är ju inte bra”

Snabbcykelväg Norra Kungsvägen Lidingö cykelväg cykelbana
Staketet ska tas bort och vägsträckan på Norra Kungsvägen återställas.
Tre och en halv miljon kronor. Så mycket kommer det avbrutna bygget av en snabbcykelväg på Norra Kungsvägen att kosta skattebetalarna, bedömer nämndordförande Christer Åkerhielm (M). "Nu vet vi inte riktigt om alla de pengarna är till spillo".

Efter kritik från Lidingöbor beslutade tekniska nämnden på onsdagen att riva det påbörjade arbetet med en snabbcykelväg på Norra Kungsvägen. Vägsträckan ska återställas och kommunen titta på andra alternativ. Hittills har cykelbanan kostat skattebetalarna ungefär två miljoner kronor, enligt tekniska förvaltningen.

Christer Åkerhielm (M), ordförande i tekniska nämnden, bedömer att slutnotan kommer att landa på tre och en halv miljon kronor. Det är dock inte säkert att alla pengar varit till spillo, säger han.

– Vi har ju fått en bredare väg nu. Kanske kommer vi att kunna använda den till någonting, kollektivtrafikfil eller cykelfil. Jag kan bara konstatera att nu när vi fått så mycket kritik tycker vi att det är viktigt att lyssna på Lidingöborna. Har det blivit fel så får vi väl försöka göra det rätt så fort som möjligt. Det är där vi står nu.

Du säger att alla pengar kanske inte är till spillo – men hur försvar att miljoner går till att börja bygga något som sedan tas bort?

– Det är ju inte bra. Vi vill absolut inte att sådant här ska hända och vi måste lära oss att vi tänker till och kommunicerar. Både kanske i samråd och att vi pratar med folk i förväg ännu mer. Framför allt tror jag att vi ska undvika att det blir en kritikstorm som bygger på att man upplever att någonting exempelvis är för smalt. Vi måste bli bättre på att kommunicera varför vi gör något och hur resultatet ska bli.

Tidigare i veckan stod det en rubrik på Lidingö stads hemsida: ”Cykelbana blir bussfil” – men nu tänker ni utreda det igen?

– Vi konstaterade att om det nu blev fel första gången så ska vi verkligen tänka till innan vi bestämmer oss för en annan lösning. Det hade varit väldigt korkat om vi nu bestämmer oss för att vi vi ska ha en kollektivfil och så visar det sig att det blir jättedyrt. Vi vill inte bestämma oss innan vi har ett underlag och vet vad det kostar.

Varför gick det här då ut på stadens hemsida om ni inte ville göra något förhastat?

– Det är fortfarande ett av alternativen som vi ska utreda och det var väl det som låg högst upp i huvudet när man skrev detta. Sedan har det kommit fram andra bra lösningar som vi har diskuterat. Då säger vi att vi ska tänka till innan vi går i beslut.

Det gjordes ju en utredning innan beslutet att bygga snabbcykelvägen togs. Var inte den tillräcklig?

– I den utredningen var det full koncentrationen på hur man löser en bred cykelväg. Kollektivtrafikslösningen är ju en annan sak. Vi har inte en utredning som är klar när det gäller kollektivtrafikfältsidén. Vi har alla möjliga idéer.

LÄS MER: Snabbcykelvägen ska bort

LÄS MER: 50 000 per dag för pausad cykelväg

LÄS MER: Extra möte om omstridda cykelvägen

LÄS MER: Snabbcykelväg pausas efter kritiken