406 vilt­olyckor på ett år 
i Värmdö

Vilt, Värmdö, Göte Åberg
Göte Åberg, viltvårdare från Djurö,har jobbat med eftersök i över 20 år. Han och hunden Hubbe är alltid redo att rycka ut - och det blir ofta.
Vilt, Värmdö, Maria Wikfors
Maria Wikfors tycker att Värmdö kommun och Trafikverket borde sätta upp viltstängsel i Värmdö.
Varje dag sker statistiskt sett minst en viltolycka i Värmdö
 – de flesta nu på hösten.
För Maria Wikfors var olyckan framme en tidig morgon.

– Jag förstår inte var
 rådjuret kom ifrån,
 plötsligt stod det 
bara där, säger hon.

På den silvriga Volvon syns fortfarande spår efter viltolyckan. Vänstersidans ljuslykta är krossad, plåten intryckt och små pälstussar sitter fast i glaset.

Maria Wikfors var på väg till jobbet en tidig onsdag i september och var 500 meter från Siggesta gård när hon passerade en kraftig kurva. Efter den stod helt plötsligt ett rådjur mitt på vägen.

– Jag förstår inte var det kom ifrån. Jag bromsade men hade ingen chans. Bilen smackade in i djuret, som sprang in i skogen. Det var fruktansvärt, säger hon.

Maria Wikfors är långt ifrån ensam om att ha kolliderat med vilt. Mellan den sista september förra året och samma datum i år har 406 olyckor skett där vilt varit inblandat.

Det är mer än i både Nacka och Tyresö tillsammans och gör Värmdö till en av kommunerna i länet där flest olyckor sker, enligt statistik från Nationella viltolycksrådet.

”Jag har sett djur som krupit omkring med avkörda ben i flera veckor för att folk ­bara sticker.”

I majoriteten av de över 400 fallen har rådjur varit inblandade. Men det är älgen som är farligast.

– Så här på hösten när mörkret börjar falla och älgen blir brunstig och det dessutom är älgjakt så väntar jag mig olyckor, säger viltvårdaren Göte Åberg.

I mer än 20 år har viltvårdaren från Djurö jobbat med eftersök. Telefonen har han påslagen varje dag, hela tiden. Och hundarna Ebba och Hubbe, som är specialiserade på att lokalisera älg, är aldrig mer än några meter bort.

– Vi är redo när som helst. När jag sätter på mig västen och hämtar geväret vet hundarna att det är dags att jobba och det får de göra, för det ringer dygnet runt, säger han.

Långt ifrån alla olyckor når Göte Åberg och de övriga viltsamordnarna i Värmdö. Enligt lag är alla som kört på djur skyldiga att märka ut platsen där olyckan skedde och larma polisen. Men många lämnar som att inget hade hänt.

– Mörkertalet är oerhört stort. Jag har sett djur som krupit omkring med avkörda ben i flera veckor för att folk ­bara sticker. Det blir jag väldigt illa berörd av, säger Göte Åberg.

vati_vilt3916sk_0213-sss

Bara i år har över 20 trafikolyckor där älgar varit ­inblandade skett i Värmdö.

Det effektivaste sättet att för­hindra viltolyckor är att sänka hastigheten och vara uppmärksam på vägen, men också området runtomkring, ­berättar trafikpolisen Lars Johnsson.

– Man måste titta åt sidorna och försöka se naturen lite grann. Men många har tunnelseende och ser bara rakt fram och tittar i baken på bilen som är framför, säger han.

Maria Wikfors körde enligt hastighetsbegränsningen när olyckan skedde. Trots det hann hon inte väja. Nu kör hon därför lite mer försiktigt och vill uppmärksamma andra till att göra detsamma.

– Det blir lite köer bakom mig och folk blir säkert irriterade, men så får det vara. Olyckan var så otäck och jag vill aldrig vara med om det igen. Och det vill säkert ingen annan heller, ­säger hon.

Även Göte Åberg uppmanar Värmdö­borna till att sänka farten.

– När vi har varit ute på ett eftersök så måste vi rapportera till polisen direkt när vi har kommit hem så att de vet att vi fortfarande lever. Så illa är det. Folk tar ingen hänsyn, säger han.

Fakta

Undvik vilt – och agera om olyckan är framme

Ta  viltvarningar på allvar. Var särskilt uppmärksam under gryning och skymning. Ser du ett djur är det bra att ha i tanken att det sällan kommer ensamt.

Ladda ner appen. Nationella viltolycksrådets app bygger på inrapporterade olyckor. När föraren närmar sig ett riskfyllt område piper telefonen och varnar.

Om  olyckan är framme. Du måste göra en anmälan till polisen även om djuret du sammanstött med inte är synbart skadat. Att inte anmäla en viltolycka är straffbart och kan ge böter.

Märk  ut platsen. Den som kört på älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn och mufflonfår skyldig att märka ut platsen där olyckan skett. Enklaste sättet är att hänga en vanlig plastpåse där djuret senast sågs. På så sätt vet hundarna var de ska börja sniffa.

Källa: Polisen