Allt svårare att köra bil på Östermalm

Parkering Riddargatan
Nya skyltar har skapat förvirring i trafiken på Östermalm.
Det är inte helt lätt att rätt i trafiken på Östermalm. Snåriga parkeringsregler och nya skyltar för enkelriktat leder till allt fler klagomål.

Måndag morgon, Grev Ture­gatan möter Riddargatan. Från Östermalms tunnelbaneuppgång skyndar sig människor upp och ner för rulltrapporna. De behöver inte ägna en tanke på förvirrande parkeringsskyltar, och tur är väl det för här lappas det rejält med bilar.

P-vakt med överseende

Mitt i Östermalm träffar en parkeringsvakt som går längs med Riddargatan. Hon bekräftar att många parkerar fel just här, men att de försöker ha så mycket överseende med tanke på mängden skyltar som kantar gatan.

Maria Spolander tycker att det är svårt att veta hur man får parkera i innerstan, så även längs med Riddargatan.

– Det är inte lätt att förstå hur man ska parkera här. Det är ju många ställen där man inte får stå så man får verkligen hålla koll på skyltarna, säger hon.

Parkerar nära korsning

Att hålla koll på skyltarna i innerstan kan vara nog så knepigt, men de allra flesta blir faktiskt lappade på grund av att man står för nära en korsning.

– Folk vet inte om att det är tio meters p-förbud fram till en korsning eller övergångsställe. Många misstolkar, eller glömmer bort vad som gäller, säger Therese Nielsen, gruppledare och p-vakt på Nokas.

Hur bra koll har folk på reglerna, generellt?

– I de allra flesta fall vet folk. Men många är stressade och hinner inte tänka efter. Det händer den bästa att man ställer sig fel.

Men det är inte bara parkeringsmissar människor gör.

I höstas genomfördes en stor trafikförändring i Stockholm. I 260 kvarter, där gatorna var enkelriktade, skulle det bli tillåtet för cyklister att köra i båda riktningarna och i samband med det bytte man ut skyltarna.

Förvirring kring nya skyltar

Men sedan omskyltningen har Trafikkontoret fått ta emot mer än ett klagomål per dag i snitt och oftast handlar det om bilar som kör mot enkelriktat. På Östermalm är det framförallt Tyskbagargatan och Humlegårdsgatan de nya skyltarna skapat förvirring.

– Det kan bli aktuellt att förtydliga skyltningen men vi tittar också på om skyltarna sitter rätt och inte är skymda, säger Anders Porelius, kommunikatör på trafikkontoret.

Anders Porelius poängterar att det ska vara lätt att göra rätt.

Vi har fått mycket positiv feedback från cyklisterna

Anders Porelius

– Men det är upp till individen att vara uppmärksam och följa skyltningen.

Han framhåller samtidigt att många också är nöjda med de nya skyltarna.

– Vi har fått mycket positiv feedback från cyklisterna som åtgärderna är tänkta att främja.

Det är inte helt rätt att hålla koll på trafikskyltarna på Östermalm. Snåriga parkeringsregler och nya skyltar för enkelriktat leder till allt fler klagomål.

Daniele Fava, 40, Östermalm, 40.

– Jag kanske inte får en helt klar bild av vad som gäller eftersom det är så många olika skyltar. Att folk ställer sig fel kan också bero på att det finns så lite parkeringar på närliggande gator.