Min lokala hjälte

Ansvarige politikern om SL-klagomålen: ”Det går åt rätt håll”

Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.
Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.
Talla Alkurdi (S), oppositionslandstingsråd.
Talla Alkurdi (S), oppositionslandstingsråd.
Alliansen i landstinget ser allvarligt på resenärernas klagomål på norrortstrafiken. Samtidigt lyfter den ansvarige politikern Kristoffer Tamsons (M) fram att klagomålen sjunkit på senare tid.

– Det är ingen hemlighet att det var stökigt när Arriva tog över. Det har varit en jobbig period för resenärerna i norrort, med en lång rad arbeten kopplat till Roslagsbanan, vilket gav en hård belastning på den befintliga busstrafiken. Vi ser väldigt allvarligt på alla inkomna klagomål, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd på Stockholms läns landsting.

Han ser fler orsaker till att klagomålen ökat mellan 2013 och 2015, jämfört med de tre åren innan.

Dels har det, enligt Kristoffer Tamsons, blivit lättare för resenärer att lämna synpunkter de senaste åren. Dels har antalet norrortsresenärer ökat något, 4 procent på bussarna och 2,5 procent på Roslagsbanan).

Samtidigt betonar han att utvecklingen går åt rätt håll, då antalet inkomna synpunkter sjunkit den senaste tiden.

Socialdemokraterna, som sitter i opposition i landstinget, är kritiska och menar att det är den styrande alliansen som vållat problemen.

– Landstingsmoderaterna har minskat på bussturer på 100 linjer sedan januari i år. Norrort-kommuner som Danderyd, Täby och Vallentuna är dom mest drabbade kommunerna, säger Talla Alkurdi (S), oppositionslandstingsråd till Mitt i.

– Vi kräver att landstingsmoderaterna återinför bussturer i norrort-kommunerna och ser till att punktligheten förbättras i busstrafiken så att resenärernas kan ta sig smidigt till jobbet. Ytterst är detta ett politiskt ansvar som inte går att dribbla bort.

– Det är oacceptabelt att resenärernas arbetspendling drabbas av förseningar och inställda avgångar i busstrafiken.

Nästa år väntar nya långa avstängningar på Roslagsbanan. Hur ska bussarnas ersättningstrafik bli bättre?

– Från politikens sida har vi riktat starka krav på att trafikförvaltningen ska lära av det som varit. Resenärerna ska inte behöva nöja sig med hur ersättningstrafiken varit tidigare. SL ska presentera en lösning för politikerna, säger Kristoffer Tamsons (M).

Han vill inte kommentera de klagomål från Anders Starck och Patrick som Mitt i berättar om. Men han säger att SL just nu ser över bussarnas körsätt och bussarnas förutsättningar att ta sig fram på de hårt belastade Stockholmsvägarna.

Enligt Kristoffer Tamsons jobbar SL även med att modernisera bussarna, för att få fler bussar med bättre ventilation.

– I somras köpte vi in 150 nya bussar till länet. Det är därför vi behöver ordning och reda i ekonomin, så att vi kan göra den typen av förbättringar.

LÄS MER:

Kraftig ökning av klagomål på bussar och tåg i norrort

Det här klagar SL-resenärerna mest på