Besiktiga synen samtidigt som bilen

syntest och bilprovning
För tionde året i rad kan man testa synen samtidigt som bilen besiktigas.
Mer än en miljon bilister har trafikfarlig syn. Det menar Synoptik som nu tillsammans med bilprovningen genomför Sveriges största syntest av bilförare för tionde året i rad.
Osäker på din egen skärpa? Då kan du bege dig till bilprovningen i Solna och Sumpan på torsdag.

För tionde året i rad genomför Synoptik och Bilprovningen gemensamt en synbesiktning på en mängd stationer i landet.

Enligt dem så har mer än en miljon bilister trafikfarlig syn.

Var sjätte bilist börjar se oskarpt redan på två meters avstånd och utgör därför en direkt trafikfara. Var tionde bilist ser så dåligt att de inte skulle få ta körkort med den syn de har idag.

I Solna kommer man kunna testa synen på Bilprovningen på Frösundaleden 2 och i Sundbyberg på Bilprovningen på Madenvägen 11.

– Många gånger upptäcker de som gör syntestet att de ser otroligt dåligt. Kanske har de redan glasögonen men märker att det dags att uppdatera sig, säger Roger Svanborg, stationschef i Sundbyberg-Rissne.

Emellanåt har det varit kö till optikerstolen i lokalen. Ingen kommer dock bli hindrad från att köra sin bil från stationen lovar han.

– Man testar varje år trafiksäkerheten på sin bil men inte på sig själv som förare. Så samarbetet uppskattas mycket av vår kunder, säger han.

Vill du veta hur skarp du själv är? Då håller Bilprovningen i Solna och Sundbyberg öppet klockan 9-16 på torsdag. Du behöver dock besiktiga bilen samtidigt.